В затвора старецът ни даде възможност да се почувстваме хора...стана за нас истински баща

от vbfczAmivepelmDA

Във връзка с посещение при лекуващите го лекари в Атина игуменът на Атонския  Ватопедски манастир архимандрит Ефрем се срещна със своите духовни чеда в гръцката столица. Залата беше препълнена и едва пробра всички желаещи да присъстват.

В началото на своята беседа архимандрит Ефрем приветства Приконийския митрополит Йосиф и помоли да го благослови за проповед. След това той благодари на всички събрали се и подчерта, че това е неговото първо публично изказване след освобождението от затвора. 

Речта на архимандрит Ефрем беше посветена на значението на поста, аскезата и въздържанието: "Великият пост е възможност да се вгледаме в глъбината на своето сърце. Да осъзнаем какво ни пречи - преди всичко обожествяването на нашето "аз". Сърдитостта, обидчивостта и недоволството към ближния - са духовна болест...Длъжни сме да намерим Христа - тогава ще намерим и самите себе си. Не бива да забравяме, че човекът е безсмъртен и неговият живот никога не се прекратява. Човешката душа е длъжна да вкуси благодатта на Светия Дух, това е за нея жизнена необходимост. Много жалко е, че много съвременни хора не желаят да придобият Божествената благодат". 

Слушатели зададоха много въпроси във връзка с актуални въпроси от съвремието, на които игуменът даде отговори на духовна утеха.

Затрогващ момент настъпи, когато микрофонът поиска бившият затворник Коридалос, излежавал присъдата си заедно с архимандрит Ефрем: "В затвора старецът ни даде възможност да се почувстваме хора, вдъхна ни живот. Той ни поддържаше всяка минута, стана за нас истински баща! Вестниците пишеха, че в затвора той имал специални условия. Това не беше така! Той се намираше в същите условия, както и останалите затворници".

източник: agionoros.ru