Входният билет за ЕС е твърде скъп

от vbfczAmivepelmDA

Сръбският Патриарх Ириней и членовете на Светия Синод на Сръбската Православна Църква излязоха с открито обръщение към политическото ръководство на Сърбия. Главният повод за откритото обръщение е желанието да изразят позицията на Църквата относно преговорите, в резултат на които може да се стигне до признаване на независимостта на Косово от страна на сръбската държава. Фактическото признаване на независимостта на Косово често звучи по време не преговорите при активното участие на европейски и американски политици в качеството му на условие за възможна последваща интеграция на Сърбия в Евросъюза. Сред адресатите, към които се обръща патриархът, са президентът на Сърбия Томислав Николич, премиер-министъра Ивица Дачич и първия вице-премиер Александър Вучич.

"В този тежък и решаващ, а може би и съдбоносен, за Сърбия и сръбската народност момент се обръщаме към вас от името на Сръбската Православна Църква отечески и братски с уважение и вяра във Вашата православна християнска съвест и Вашето патриотическо съзнание и държавническа отговорност. Обръщаме се към Вас не по обичайния начин, но с открито обръщение и правим това по множество причини, най-важната от които е краткият срок (брюкселският ултиматум изтича, по всичко личи, във вторник) и необходимостта по най-видим начин да опровергаем безотговорната лъжа, която в последните дни разпространяват определени хора и известни СМИ, твърдейки че нашата Църква мълчи за Косово".

"Църквата, по своята съборна природа, не е против идеята за европейското обединение на народите и държавите, и не е против още по-широките процеси на обединение. Но освен това, Църквата е изключителният исторически родоначалник и носител на учението за всечеловеческото единство и всеединството на Божието творение в Христа. Сега, обаче, става дума не за това. Сега от Сърбия ултимативно изискват фактическо отричане от Косово и Метохия, от извора на нашето църковно, народностно и държавно битие, и оставянето на тамошния остатък сръбски народ под властта на тези, които в по-голямата му част или го убиха, или го изгониха, в замяна на една мъглява и неизвестна възможност за получаване на прословутата - само за Сърбия под условие - "дата на начало на преговори", преговори, течението и изходът на които никой не може да предвиди".

По мнението на сръбските архиереи сега вече е съвършено очевидно, че "последният ултиматум ще гласи: или и официално, и формално признайте "държавата Косово" или за приемане в Европейския съюз не може да става и дума". "С други думи: от сърбите изискват доброволно да се отрекат от територията и суверенитета, дори от следите на своето полвинхилядолетно битие в Косово и Метохия (в същото време когато косово-метохските албанци в присъствието на силите на НАТО могат безнаказано да оскверняват църкви, манастири и гробища и да нападат хора), а в замяна предлагат пусто, незадължаващо ги обещание за "светло европейско бъдеще", т.е. предлагат практически едно голямо нищо, с циничното заявление: дръжте се здраво за него!"

"Ние сме уверение, че нито едно държавно ръководство на Сърбия, в това число и сегашното, няма нито правото, нито властта да се съгласява на условия, които не са били поставяни на никоя друга държава-кандидат за членство в Европейския съюз. Входният билет е твърде скъп."

"Вашето най-важното предизборно обещание беше, че, след като получите народното доверие в това бурно и смутно време, ще водите държавния кораб на Сърбия и под никакви условия няма да дадете, предадете или продадете Косово и Метохия, историческата Стара Сърбия.

Ние, архиереите на Сръбската Православна Църква, убедени в това, че представляваме и изразяваме позицията на всички свои вярващи, считаме за свой дълг да ви напомним за това ваше обещание и да ви уверим, че очакваме, както и огромното мнозинство от нашия народ, да го изпълните. Ние правим това именно сега, защото напълно осъзнаваме трагичността на момента и бремето на отговорността, лежаща на вашите плещи".

 

цялото изявление тукhttp://www.spc.rs/sr/saopstenja