Кипърският Архиепископ: Църквата ще стои зад своя народ, няма да оставим никой да гладува

от vbfczAmivepelmDA

Архиепископът на Кипър Хризостом II даде уверение, че Църквата ще застане зад своя народ и ще направи всички възможно да гарантира, че никой няма да остане гладен поради тежката икономическа ситуация, пред която е изправена страната. 

В съобщение към хората, присъстващи на неделната служба в Никозия, архиепископ Хризостом акцентира, че проблемът в Кипър не е икономически, но духовен, добавяйки, че ако всеки беше живял според възможностите си, икономическата криза е могла да бъде избегната.

"Всички ние живяхме неразумен живот, искайки големи неща за себе си, защото си мислехме, че ако имаме пари, положение и власт, ще бъдем щастливи", каза той. Той допълни, че "някой може да се чувства щастлив, защото има пари и власт, но този вид щастие не продължава вечно, нито пък богатството", отбелязвайки, че "ако всеки беше живял според възможностите си, нямаше сега да се намираме в тази трудна ситуация".

Той повтори, че "трябва да осъзнаем, че целият проблем е духовен. От нас зависи да слезем на земята и да молим Бог да ни помогне да излезем от тази криза колкото се може по-скоро", допълвайки "трябва да се подкрепяме един другиго с любов и смирение".

"За съжаление", продължи той, "нашите европейски партньори са срещу нас и искат да ни накажат", добавяйки, че "ние се присъединихме към ЕС, защото очаквахме да намерим подкрепа особено относно кипърския проблем. Сбъркахме".

Архиепископ Хризостом продължи, като подчерта, че "враждебността, която ни изпитахме през последните няколко дни, не може да се опише. Въпреки реакцията ни те остават непреклонни за нашата болка и се опитват да ни прекършат".

Архиепископът отбеляза също: "Църквата ще подкрепи народа особено най-силно страдащите...ще направим всичко, та никой да не гладува".

Нещо повече, главата на Кипърската Църква обеща материална помощ за нуждаещите се, като подчерта, че имотите на Църквата не принадлежат на архиепископа или епископите или свещениците, но на народа и това не е "словесна фигура".

"Ние сме на разположението на народа и целта ни е да не оставим някого да умре от глад".

"Слава на Бога", каза той, "нашият народ знае как да живее с по-малко и е трудолюбив". Той подчерта своята вяра, че "с Божията благодат, ние ще преодолеем трудностите".

(източник: Famagusta Gazette)