Архиепископ Хризостом II призова за оставки

от vbfczAmivepelmDA

 

Главата на Кипърската Православна Църква, архиепископ Хризостом II, призова председателя на Централната Банка на Кипър, Паникос Димитриадис, и финансовия министър Михаилтис Саррис да подадат оставка.

Архиепископът ги обвини, че са дали съгласи за тежките стабилизационни мерки, наложени от ЕС и МВФ върху Кипър.

В събота беше оповестено, че хора с депозити, надхвърлящи 100 000 евро в Банката на Кипър, ще получат акции в замяна на 37.5% от спестяванията си. 22% вероятно също ще бъдат конвертирани в книжа. Останалите 40% ще бъдат временно замразени.

Кипърският президент Никос Анастисиадис нарече срещата на европейската група на 16 мрат, на която беше взето решението за отписване на част от депозитите в Кипър, "драматична". "Седях на срещата и ми се искаше да стана и да напусна", казва президентът в интервю за кипърския вестник Филелефтерос. "Но засега ситуацията в Кипър е под контрол".

Президентът е сигурен, че пакетът от мерки, включващ 12 точки, ще помогне да се стабилизира икономиката на страната и дори бързо да се развие. В частност, пакетът включва привличане на чужди инвестиции и мерки за подпомагане на уязвимите групи на обществото.

Анастасиадис твърди, че Кипър няма да отхвърли еврото. Кипърският премиер, от своя страна, призовава за икономическа независимост от ЕС. На същата позиция е и председателят на Кипърския парламент Янакис Омиру.

В събота Кипърската Централна Банка обяви пакет от мерки за преструктурирането за водещите кредитни организации на страната. Това може да доведе собствениците на банкови сметки - както физически лица, така и бизнес компании - да загубят до 60% от техните авоари.