Учени от Падуа датират Торинската плащаница към първи век

от vbfczAmivepelmDA

Последните проучвания са потвърдили, че Торинската Плащаница датира от времето на Иисус Христос. Учени от университета в Падуа твърдят, че платното, върху което са отпечатани контурите на лицето и тялото на разпнатия Човек, датира от първи век.

Резултатите са публикувани в книгата "Тайната на Плащаницата", написана от Юлио Фанти, професор по термодинамика, и Саверио Гаета, журналист. Книгата излезе от печат в Италия на 27 март.

 

Досега съществуваше несигурност относно датирането на Плащаницата, която се пази в Торинската катедрала. Заключенията от датирането с Въглерод-14, извършено през 1988 и твърдящо, че Плащаницата е направена през Средновековието, са признати за погрешни.

Последните изследвания се базират на инфра-червена спектроскопия, която на свой ред се основава на записването на инфра-червения спектър на поглъщане от веществото. Резултатите са били сравнени с други проби, датиращи от различни периоди - от древност до наши дни. Учените са 95% сигурни в своите заключения.

Припомняме, че на 30 март Светата Плащаница ще бъде изложена в Торино за трети път през последните 1000 години. В продължение на 90 минути около 300 болни и инвалиди и 30 младежи ще имат възможност да й се поклонят в параклис на Торинската катедрала.