Изложба в Москва разказва за спасяването на българските евреи

от vbfczAmivepelmDA

Изложба, разказваща за спасяването на българските евреи, беше открита в Москва. Неин организатор е българското посолство в руската столица.

"48 хиляди евреи са били спасени в България, благодарение на гражданската доблест на българската общественост, на смелостта на депутатите, православната църква и българския монарх", подчерта българският посланик Бойко Коцев. Той допълни, че Българската православна църква е номинирана за Нобеловата награда за мир за 2013-а г. за нейната роля в тези драматични събития.

Президентът на Международния съюз на евреите-бивши концлагеристи проф. Ефим Гологрски акцентира върху  уникалността на изложбата, "защото ние винаги говорим за Холокоста, но имаме много малко примери, когато един народ е застанал в защита на евреите и е успял да ги спаси".

Алла Гербер, която е председател на Фонда "Холокост", нарече стореното от българския народ истинско чудо:

"Доста късно, за мой срам, научих за това потресаващо събитие, каквото е спасяването на българските евреи. Това е фантастичен пример на благородство, истинска вяра и достойнство. Прекланям се пред този народ и тази страна".