Националния празник в Ловеч

от Ловчанска света митрополия

По случай Националния празник в катедралния храм „Св. Троица", Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил, заедно с градското духовенство отслужи панихида за отдалите живота си за свободата на Отечеството и за тези, които са били невинно избити от поробителите.

Веднага след панихидата бе отслужен и благодарствен към Бога молебен.

В двора на храма е паметника, който припомня жестоките събития случили се тук по време на освобождаването на града от турците. Зверски са били изклани около 200 жители, в това число и младенци, на квартал Хармането, разположен около новия тогава храм „Св. Троица". Владиката отслужи на паметника трисагий, бяха положени венци и цветя в знак на почит.

Литийно шествие тръгна от храма към площада, където е бил обесен ловешкият воевода Тодор Кирков, носещ днес неговото име. Тук в присъствието на многобройно гражданство продължи честването на националния празник. Митрополит Гавриил в словото си припомни събития свързани, както с освобождението на града, така и с освобождението на Отечеството и подчерта признателността, която нашия народ е имал и има към освободителите.

Тържеството продължи с концерт.