Празник на Правешкия манастир „Св. вмчк Теодор Тирон“

от Ловчанска св. митрополия

Верен на установената традиция Ловчанският митрополит Гавриил отпътува в съботното утро от престолния град. Днес той бе чакан и скъп гост на Правешката света обител, носеща името на великия мъченик за вярата Теодор Тирон.

Владиката идваше за да придаде с архипастирското си присъствие по-особена тържественост на днешния празник. Правчани ревниво пазят своя манастир и усърдно почитат духовния закрилник на целия град - св. вмчк Теодор Тирон. Не напразно името Тодор е много разпространено и тачено по този край, това е израз на почитта, която имат местните хора към светията. Днешния ден е определен и за празник на Правец.

С камбанен звън и духовно вълнение Негово Високопреосвещенство бе посрещнат в манастира. Тук той отслужи Св. Литургия в съслужение с архим. Иоан Страшников игумена на светата обител, свещеноик. Любомир Казашки от катедралния храм „Св. Троица" в Ловеч, иеромон. Михаил Диловски игумен на Чекотинската св. обител и свещ. Илия Бенев от храм „Св. Атанасий Велики" в град Правец.

След светата служба владиката побърза към Правец, където в присъствието на многоброен народ в центъра на града отслужи водосвет, благослови множеството и даде пример с житието на св. вмчк Теодор Тирон.