Храмов празник в Ловеч в деня на света великомъченица Неделя

от vbfczAmivepelmDA

Днес празнува старият катедрален храм на град Ловеч, посветен на св. вмчца Неделя.

Свидетелства за съществуването на храма датират от 17 в. Той се намира в най-стария квартал на Ловеч, „Дръстене". По време на турското робство на източния бряг на р. Осъм се е намирал българският квартал, тук в почти непосредствена близост до храма е била и митрополията, която сега не съществува. По времето на освобождението на Ловеч от турците, особено жестока потеря от башибозуци и черкези опустошават града, като избиват голяма част от християнското население. За да се спасят от турците в храм „Св. Неделя" се скриват жени, деца и някои мъже, търсейки небесното застъпничество на светицата.

И днес по дървените порти на храма личат следите от ятаганите и куршумите на напиращите неверници, но по някакъв чудесен начин храмът е запазен заедно с хората вътре.

По случай празника Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Св. Литургия в храм-паметника „Св. Неделя". В съслужение с него участваха архим. Викентий (Митев), ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски и свещ. Михаил Ковачев.

След св. служба митрополит Гавриил изнесе проповед, посветена на празнуваната днес великомъченица, и за това как ние днешните християни трябва да отстояваме в изкушенията и трудностите на съвременния живот.

По традиция бе осветен курбан и бе дадена празнична трапеза под вековния орех, растящ в двора на историческия храм.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Praznik_Sveta_Nedelia_2014