На гости на Свети Николай

от vbfczAmivepelmDA

Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с малка група от миряни и един духовник, извърши поклонническо пътуване до мощите на дивния чудотворец на Христовата Църква - св. Николай. Нетленните останки на Божия угодник се намират в Италия, в град край Адриатическо море, носещ името Бари. Поклонниците от Ловчанска епархия предприеха дългия, но благодатен път към св. Николай. Духовно се укрепиха и взеха благословение от мощите на други двама светци в Букурещ - св. Нектарий Егински и св. Димитър Басарбовски.

В църквата, където се покои частица от мощине на св. Нектарий, те чуха за изцеления на огромно множество хора от тежки, неизлечими болести и зависимости. Почитта към св. Нектарий в Букурещ е по-голяма дори от почитта към местните светци. Свети Нектарий още приживе извършвал чудеса, като изцерявал парализирани, тежко болни и безплодни. И след смъртта си той продължава да проси от Господ Иисус Христос милост за хората и да ги избавя, чрез молитвите си от скърби и болки.

Българските поклонници целунаха и нетленната ръка на българския светец Димитър Басарбовски. Той се отличавал с прост, скромен, чист и строг живот, с който толкова угодил на Бога, че днес мощите му изцеряват бесновати, зависими, раково болни и помагат на християните, които с вяра и любочестие прибягват към него.

След поклонението в Букурещ, групата отпътува за Бари. Там в приземната църква на базиликата „Св. Никола" се помещават нетленните мощи на св. Николай, вкопани под Светия Престол. Митрополит Гавриил заедно с Виленкия и Литовски архиепископ Инокентий и много други свещенослужители на Руската и Българската Православна Църква отслужиха Св. Литургия върху мощите на светеца. Българската група, беше една малка част от всички хора, отишли да се поклонят на мощите. Въпреки многото присъстващи вярващи на Литургията в храма цареше молитвена тишина и спокойствие.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Bari 2014