Неделя на всички светии в Пирдоп

от vbfczAmivepelmDA

По случай 195-годишнината от освещаването на храм „Успение Богородично” в гр. Пирдоп тук пристигна Ловчанският митрополит Гавриил. Владиката донесе за празника частички от Св. Кръст Господен и мощи на св. Йоан Рилски за поклонение и благословение.

След чина на великата вечерня, празникът се пренесе от храма в салона на историческия музей, къде бе организиран концерт. Приятна изненада на концерта бе участието на децата, изучаващи религия в училището на с. Антон, които със старанието и прочувствените си изпълнения успяха да въздействат на всички. Концертът продължи с песните на градския пирдопски хор.

В неделния ден високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил бе посрещнат с празничен камбанен звън в храм „Успение Богородично”. Започна чинът на св. Литургия, при което в съслужение с владиката участваха ставроф. свещеноик. Недко Бръмбаров, ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски, прот. Николай Георгиев, прот. Антоний Марчев и дякон Васил Танев. Светата служба бе огласяна от гласовете на г-н Любомир Игнатов и негови възпитаници.

След отпуста митрополит Гавриил даде пример с усърдието на пирдопчаните от онова време, когато са построили този красив храм. Те трябвало първо да получат разрешение от султана, което изисквало огромни усилия и средства; а след получаването му само за 40 дни трябвало за въздигнат църквата, и то на не повече от 2 метра височина. През 1819 година боголюбивите пирдопчани започнали работа, те прокопали двуметров ров, а пръстта изсипали около него, за да повдигнат допълнително нивото на новостроящия се храм. И така в установения срок църковната сграда била готова. Владиката каза, че това е пример на истинско боголюбие, даден ни от нашите деди, който е особено необходим и ценен днес.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Pirdop_2014