Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена

от vbfczAmivepelmDA

На високо място, намиращо се между Стара Планина и Средна гора, близо до град Златица, се намира чудесен параклис, посветен на св. равноапостолни царе Константин и Елена. Той е притегателно място, както за местните жители, така и за всички, които преминават от тук. Когато поклонникът погледне наоколо, погледът му се спира в живописните склонове на двете български планини и го кара да се замисли за Създателя на тези дивни земни красоти.

На днешния ден, когато св. Православна църква молитвено празнува тяхната памет, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил премина Балкана, за да отслужи по традиция Св. Литургия тук. В съслужение с владиката участваха ставроф. свещ. ик. Кънчо Кабадийски и прот. Николай Словчев.

След службата бе извършена лития около храма, а след отпуста на Св. Литургия митрополит Гавриил припомни светийското житие на св. равноапостолни царе Константин и Елена, благослови и поздрави вярващите с празника.

По-късно владиката посети храма в с. Мирково, посветен на св. Николай Чудотворец, който тази година се готви за 180 годишен юбилей.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Sveti Konstantin i Elena 2014