Празникът на светите равноапостоли Методий и Кирил в Ловеч

от vbfczAmivepelmDA

Св. равноапостолни първоучители Кирил и Методий са небесните покровители на Ловеч. Поради тази причина днес в града имаше особена атмосфера на празнична приповдигнатост.

За втори път скъпи гости от Русия бяха дошли тук за да съпреживеят заедно с нас това духовно тържество и да умножат радостта от светлия празник. Това бяха Преосвещения Сиктивкарски и Воркутински епископ Питирим от република Коми заедно с Високопреподобния архимандрит Филип.

Както подобава, началото на празника започна със Св. Литургия в Катедралния храм „Св. Троица”. Благодатната служба винаги поставя сърцата ни в близост до небесното наше отечество. След Св. Литургия бе извършена лития до новостроящия се храм в центъра на града посветен на светите братя. Тук бе отслужен благодарствен молебен, след който Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил в словото си към събралото се множество народ припомни значимостта на делото на св. равноапостолни Кирил и Методий, благодарение на което имаме собствена писменост, имаме такива велики светии, като св. Йоан Рилски, св. патриарх Евтимий, св. Паисий Хилендарски и още много други и в исторически план тяхното свещено дело е довело до това днес да има и Българска държава със собствен език и култура.


На празника освен делегациите от побратимените на Ловеч градове от Европа и Русия, присъстваха вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, депутати от различни политически партии, кметове на общини и мн. други.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Praznik Lovech 2014