Каквато бъде нравствеността на децата, такова ще бъде и обществото и държавата...

от vbfczAmivepelmDA

Премиерът е възложил преди дни на специалисти от образователното министерство и от Светия Синод да изготвят текст за промяна на Закона за образованието, в който да се включи задължителното изучаване на „Религия” в училищата. Това заяви за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

По думите му обаче на последвала среща двете страни не са се споразумели и такъв текст все още няма, тъй като според представителите на министерството сега не може да се говори за въвеждане на „Религия”, защото е много рано. Според Ловчанския митрополит те не знаят ползата от този предмет. Предстои още една среща при министър-председателя, на която окончателно ще се реши този въпрос.

В предложението на Светия Синод е включена и възможността тези, които не желаят да учат „Религия”, да изберат предмет "Етика". "Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит. По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра. Тъй като това не е регламентирано със закон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници. В случай, че религиозното образование бъде подплатено законово, министерство ще одобрява както учебниците, по които ще се учи, така и преподавателите.

Според дядо владика на всяко дете трябва да се предостави възможност да изучава своята вяра. Сега обаче много училища не предлагат подобна опция. Като пример той даде град Троян, където миналата година всички директори на училищата са обещали да въведат този предмет, но в крайна сметка това не е станало.

"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече", каза Ловчанският митрополит. В Ловеч, където изучаването на "Религия - православие" е много успешно в сравнение с други градове, групите, в които се преподава, са 11 с по 15-20 деца в тях, а учениците в града са пет хиляди.

По думите на владиката България в това отношение е много изостанала в сравнение с останалите посткомунистически държави. "След 10-20 години децата днес ще бъдат хората, които ще управляват страната и каквато бъде тяхната нравственост, такова ще бъде и обществото, такава ще бъде и държавата. Колко години трябва да минат, колко поколения трябва да изпуснем?! Двадесет години вече минаха, за тези години едно поколение е израснало", заяви още Ловчанският митрополит.