Архиерейско съслужение и монашеско пострижение във Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици”

от vbfczAmivepelmDA

SAM 7392 th

Дали монашеското пострижение е голямо събитие? Отговорът на този въпрос при всички случаи е еднозначен. Във време, когато, особено сред младите хора, на вярата не се гледа сериозно и дори в някои случай с насмешка, когато Православието в България се възприема повече като традиционна, обредна даденост, отколкото като жива и действена реалност, монашеското пострижение е наистина голямо събитие, защото монашеската институция е ангелска институция. Врачешката св. обител придоби нова сестра, а родната ни църква още едно възелче в молитвената си броеница.

Сгушилият се в гънките на планината манастир в утрото на 11 април тържествено посрещна с камбанен звън своя архипастир Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил. Той идва тук, за да отслужи Св. Преждеосвещена Литургия и за да извърши монашески постриг над една от послушниците на манастира. Тук бяха също Неврокопският митрополит Серафим, Браницкият епископ Григорий - игумен на Троянската св. обител, игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий и многобройно духовенство от епархията и страната.

Преди началото на Св. Преждеосвещена Литургия митрополит Гавриил извърши чина на пострижението в малка схима над послушницата Николета, която прие духовното име Макрина. Младата жена е постъпила в манастира през 2011 година точно в деня, когато нашата Църква празнува Въведението на св. Богородица в храма. Духовна похвала и радост е, когато млад човек обръща гръб на изкушенията, които в изобилие днешният свят предоставя на всеки и тръгва по трудния но многоблагодатен път на духовното житие.

След св. служба владиката Гавриил каза, че за развитието на една църква се гледа по броя на монасите, а също по тяхното качество. Той пожела Божието водителство и много духовни сили в подражанието на ангелоподобното битие на новопостриганата монахиня и припомни, водещото място на смирението и послушанието в живота на монаха.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Vrachesh_Postrig_2014