Празникът на свети Теодор и светите Четиридесет мъченици в Ловчанска Епархия

от vbfczAmivepelmDA

vrachesh 2014 thНа 8 март - Тодоровден, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Св. Литургия в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон". В съслужение с владиката участваха архим. Йоан - игумен на манастира, архим. Неофит - брат на Раковишката света обител, Видинска епархия, архиерейският наместник на Ботевградска духовна околия свещеноик. Борис Петров, игумена на Чекотинската обител йеромонах Михаил заедно с йеромонах Сава брат на манастира. След св. служба митрополит Гавриил произнесе проповед и поздрави вярващите с празника. Веднага след това владиката се отправи към град Правец, където в центъра на града отслужи водосвет. В словото си към жителите и гостите на Правец Негово Високопреосвещенство акцентира върху това, че в Църквата чудеса винаги са се случвали, случват се и днес, и припомни две от съвремените чудеса на Св. Богородица, случили се в Сирия.

На следващия ден - Неделя Православна, митрополит Гавриил отслужи Св. Литургия във Врачешкия манастир, който в този ден, когато се отбелязва и паметта на св. 40 мъченици Севастийски, празнува и своя храмов празник.

Малката благолепно сияеща църквичка на манастира не успява да побере дори малка част от богомолния народ, дошъл на празника тук от цялата страна. Дворът на св. обител е пълен от сутринта и това, че сестрите са се погрижили да има външно озвучаване на службата в храма прави съпричастни на богослужението и тези, които не са могли да влязат вътре. В св. олтар също е многолюдно. Високопреосвещеният митрополит Гавриил оглавява службата, с него служат още Браницкият епископ Григорий - игумен на Троянската св. обител, архим. Амвросий - игумен на Зографската св. обител, и още двадесет духовници дошли за празника от много епархии на нашата Църква. Поради многото причастници Св. Причастие се дава от два потира, а Негово Високопреосвещенство дълго време раздава нафора, за да може всеки да вземе благословение от него.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://predanie.bg/media-content/images/galleries/Vrachesh_2014