3-ти март в Ловеч

от vbfczAmivepelmDA

treti mart Lovech 2014

В Катедралния храм „Св. Троица" град Ловеч след края на утринното великопостно богослужение Ловчанският митрополит Гавриил заедно със храмовото духовенство отслужи панихида за упокоение душите на всички православни християни, отдали живота си за освобождението на Отечеството, и благодарствен молебен.

Поднесени бяха венци и цветя пред малкия паметник в двора на храма, където по време на освобождението на града от турците са били жестоко избити около 200 ловчалии.

Честването продължи в дъждовната мартенска вечер с тържествен ритуал на площада, носещ името на ловешкия войвода Тодор Кирков, обесен от поробителите на това място.

В края на своето обръщение по случай празника към гражданите и гостите на Ловеч, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил каза да „не забравяме, че Бог е Този, чрез Когото ние „живеем и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28), че всичко става по Негово съизволение, че свободата ни е дар от Бога, дар изстрадан и измолен вследствие воплите и молитвите на измъчения български народ. Свободата е Божи дар и ние трябва да сме благодарни за нея не само на Бога, но и на тези, чрез които Той е осъществил Своя промисъл и ни я е дарил. Амин".