Господ винаги е готов да ни даде, което за нас е най-добро, но човекът е този, който решава дали ще тръгне с Господа или не

от vbfczAmivepelmDA

mitropolit gavriil 3- Митрополит Гавриил, навсякъде се споменава дядо Коледа, а не наближаващият истински повод – раждането на нашия Спасител Иисус.

- Коледа е народно название, свързано с езичеството, но това не означава, че хората не го чувстват като Рождество - зависи как човек духовно възприема този голям празник. Църковният, вярващият човек усеща със сърцето си и съзнава с разума си, че това е голям празник, защото на този ден се е родил Господ Иисус Христос, и търси молитвено общуване с Него. За християнина тези тържествени дни са духовна тайна и радост, едно благодатно утешение, каквото носи общуването с Господа. Има, разбира се, и такива, които го свързват повече с вкусна трапеза, но като цяло народът преживява повече духовно този празник и да се надяваме, че тази тенденция все повече ще се задълбочава.

- Благосклонен ли бе Господ към българският народ през годината?

- За мен въпросът даже е неправилен. Господ винаги е благосклонен, но не винаги може да направи нещо, което ние, хората, не искаме. Господ винаги е готов да ни даде, което за нас е най-добро, но човекът е този, който решава дали ще тръгне с Господа или не. Бог очаква всеки един от нас да се завърне при Него, както е и в притчата за блудния син, където синът, прахосал в греховен живот имането на баща си, се завръща и с дълбоко разкаяние иска прошка, но още не изрекъл и дума, баща му „се затече, хвърли се на шията му и го обцелува" (Лук. 15:20). Така Господ очаква всеки един от нас.
- Каква бе изминалата година за православната ни Църква? Полезна ли бе тя за обществото и как изпълняваше пастирското си служение?

- Трудно ми е да дам изчерпателна оценка, имаше и много положителни постижения, и скръбни моменти, и негативни явления. Хубаво е, че избрахме нов достоен патриарх, а имаше опасност да останем дълго без глава на Църквата. Избрахме и двама нови митрополити. Имаше и негативни моменти, защото човешкият елемент в Църквата понякога създава такива ситуации. Но като цяло бих дал положителна оценка за дейността на БПЦ през годината и дори отлична, особено ако се вземе предвид душеспасителната дейност на светата Православна Църква, благодатните й тайнства – Свещенство, Покаяние, Св. Причастие, Кръщение, Венчание и др., чрез които и през изминалата година бяха възродени и духовно укрепени душите на хиляди и хиляди християни у нас. Един духовен старец казва, че даже и хиляда царе да се съберат, не могат да отслужат дори и един водосвет.

- Защо БПЦ изпълни решение на Шестия църковен събор от 2008 г. да възложи управлението на църковните имоти на външна фирма едва сега, след 5 години.

- Трябваше да се убедят всички, че това е необходимо. Разбрахме, че е време да потърсим професионална фирма, която да ни помогне особено в началото, а после БПЦ може да създаде свое търговско дружество за управление на имотите на Св. Синод на БПЦ. Тази практика е широко разпространена.

- Как стана изборът на фирмата?

- През ноември Св. Синод натовари Върховният църковен съвет да потърси и предложи няколко фирми, от които да се избере най-подходящата. Получихме три оферти. Тъй като в решението не се изискваше те да бъдат подадени в запечатани пликове, Върховния църковен съвет, в който членуват и специалисти с голям опит в бизнеса, си позволи да разгледа офертите и да предложи на Св. Синод решение. Избрахме фирма "Адрес", защото е най-голямата, повече от 20 години присъства на пазара за недвижими имоти у нас, прозрачна е и абсолютно българска. Тя бе поискала с 3% по-високо възнаграждение за своята дейност от най-ниското от подадените три оферти. ВЦС предложи и те се съгласиха да намалят искането си за възнаграждение по договора, тъй като според специалисти в бранша това е допустима практика при решаването на такива въпроси. Предложихме решението ни за фирма „Адрес" на Св. Синод, но той в крайна сметка избра фирмата "Смарт брокерс".

- Знаете ли, че според фирменият сайт тя е филиал на основана в САЩ преди 40 години фирма за недвижимости, която се рекламира като специалист по ипотекиране на имоти? Нейният избор не поставя ли имотите на БПЦ пред опасността от участие в ипотечните схеми на някои американски банки, които доведоха до световната икономическа криза?

- Аз бях против и не нося отговорност за евентуални отрицателни последствия.

- След смъртта на патриарх Максим зачестиха раздорите в синода, сякаш се отприщи нещо дълго стаявано.

- Не бих казал това. И преди е имало и раздори, и помирения, както и досега. Не знам вътре в душата на другия какво има. Вярвам, че всички митрополити вършат това, което е полезно за Църквата, всеки от ъгъла на своето разбиране за това. Другото само Господ знае, аз не мога да кажа нищо.
И новият патриарх се старае да има единодушие. Той доста е възприел от миролюбивия подход на патриарх Максим и иска да има разбирателство. За това спор няма.

- Отидоха си двама архиереи ваши приятели – Варненският Кирил и Неврокопският Натанаил.

- Да, така е. Бяхме близки най-вече с Неврокопския Натанаил, защото той бе викариен епископ в Софийска митрополия, а аз - протосингел. Познавах го още когато бе млад йеромонах. В дядо Натанаил нямаше лукавство. Както Господ е казал в Евангелието, когато му довели Натанаил: „Ето истински израилтянин, в когото няма лукавство" (Иоан. 1:45). И Неврокопска епархия заслужава достоен митрополит, който да продължи делото на блаженопочившия приснопаметен митрополит Натанаил.

- Вторият тур от вторият избор на варненски владика даде самочувствие на църковната общност, че ще може да се противопостави на негативните явления в БПЦ. Можем ли да очакваме подобни акции в бъдеще?

- Естествено, когато хората се уповават на Господ, Той няма да ги изостави. Хубаво е, че свещениците и миряните във Варна направиха нещо много важно - освен че пишеха и заявяваха волята си в рамките на закона, те се обърнаха с усърдна молитва за помощ към Господ и Неговата Пречиста Майка да им бъде изпратен добър, достоен духовник. И молитвите им бяха чути.

- Вие единствен сте гласували за изваждането на епископ Борис от листата на достоизбираемите преди втория избор във Варна, на какво се дължи Вашата нравствена самота в Св. синод?

- Не бях само аз. Още няколко митрополита искаха да бъде изваден от списъка епископ Борис. Но накрая се съгласиха да се излезе с единно решение.

- Напоследък твърде много се говори за спойката между бившите специални служби, финансовата олигархия, политиката и масонските ложи. Не е ли обезпокояващо те да имат застъпници на интересите си в Светия Синод?

- Не мога да твърдя, че такива хора имат застъпниц в Св. Синод. Повечето се говори за бивши тайни служби, но има и настоящи такива, има и чужди. Има богати хора, които с финансовите си възможности се стараят да влияят и на политиката, и на Църквата, и във всички области и така да прокарват свои интереси - това е било винаги. Но има и други богати хора, които действително помагат на Църквата безкористно.

- Сред църковните среди не рядко се пуска донос срещу вас. И винаги се оказва долна клевета. За какво ви обвиняваха тази година?

- Когато се тиражират неверни неща, още повече, когато си се старал да направиш нещо добро, а някой го тълкува съвсем извратено, е обидно. Атаките срещу мен бяха най-вече преди избора за патриарх. Особено подновяваха стари клевети за договора на Софийска митрополия с Българо-руската банка. А той навремето оказа най-положително влияние върху способността на Софийска митрополия и Св. синод да оцелеят при трудните условия. Спасихме 1,33 млн. долара от кражба, от инфлация и от банков фалит. През 1996 г. отнеха булстата на Софийска митрополия и го дадоха на разколниците, които можеха да изтеглят всички авоари на Църквата. А без булстат ние нямахме право не само да притежаваме банкови сметки, но дори и да сключваме договори. Тогава епархийският съвет на Софийска митрополия с благословението на Негово Светейшество тогавашния патриарх Максим реши да подпишем протокол с Руската църква, по силата на който тя отвори сметка в Българо-руска инвестиционна банка в София. Там се преведоха нашите пари, като ги превърнахме в долари и така ги спасихме от инфлацията. Нито стотинка от тях не е изнасяна в чужбина. Всичко това беше доказано от държавна финансова ревизия, която тогава беше извършена в Софийска Митрополия. Тези пари и до днес ги има на сметка на Софийска митрополия и тя още се ползва от тях. С този финансов ресурс тогава епархията помагаше и на Св. Синод.

- Църковен сайт прави ретроспекция на скандалите в Църквата, които започнаха още в деня на смъртта на патриарх Максим кой да е наместник на овдовелия Софийски митрополит. После митрополит Николай даде архонтски чин на оръжейния търговец Петър Манджуков, след като преди това бе осъдил архонтството. Смъртта на дядо Кирил и съмненията, че е отровен също предизвика скандал. Накрая избухнаха гей истории в Троянския манастир, а после и в Бачковския със самия епископ Борис в порнофилм. За капак синодът изправи пред Църковен съд женен епископ.

- Скандалното е не че синодът се занимава с женен епископ, а че има такъв прецедент. А по повод гейскандалите Св. синод е назначил комисия да разследва всичките сигнали за нравствени падения в Троянския манастир. Ще бъдат разгледани и всички други обвинения в този нравствен аспект.

- Църквата е отделна от държавата, а всяко държавническо ласкателство синодът приема с охота. По време на пости приехте дипломатически паспорти и ви хванаха в клопка. Защо ви трябваше изкушение?

- Не са ни хванали в клопка, а от 2-3 правителства искахме на митрополитите да се издадат дипломатически паспорти. Пътува се често със служебни поръчения в чужбина, по правило времето е кратко и издаването на визи става проблем. Не смятам, че е акт на ласкателство. Един митрополит се равнява по ранг на министър. Е, не заслужава ли да има дипломатически паспорт. Той не е тръгнал на екскурзия, а да върши църковна работа.

- Много богати материално се домогват до Църквата, сякаш да „узаконят и духовно" имането си. В Библията рядко се съчетават щастие и богатство, а в живота?

- Господ е казал: „чеда, колко мъчно е ония, които се надяват на богатството си, да влязат в царството Божие! По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие" (Марк 10:24-25). Има и такива богати хора, на които богатството не им пречи да се спасят духовно. Но това е подвиг.

- Въобще облагите никак не са чужди на духовните ни пастири. А епархиите от ден на ден закъсват и финансово и богослужебно и като полза за вярващите.

- Категорично не бих се съгласил с това, че епархиите от ден на ден закъсват и финансово и богослужебно и като полза за вярващите. Монахът трябва да се стреми към нестяжание, а епископът да няма пристрастие към тези вещи, които са му необходими за неговата архипастирска дейност, като по съвест трябва да преценява кое би могло да съблазнява хората и да не го допуска.

- Какво трябва да искаме от Господ на Рождество?

- В светата Рождественска нощ ангелите са пеели: слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! Това е най-свято - да славим Господа в душите си и с нашите дела. Тогава ще има мир и разбирателство между хората, няма да има и икономически кризи, защото те са следствие на духовната криза. Икономиката е в криза, защото едни искат да заграбят за себе си много и не искат да дадат на другите, а не защото на земята няма достатъчно блага. Доброто идва от любовта към Бога и хората. Тази любов е извор на мир и разбирателство изцяло в духа на празника Рождество Христово, на светото Евангелие, в което е записано учението на Господ Иисус Христос.

- Християнската рецепта за щастие.
- Св. Серафим Саровски е казал: „Чедо, придобий мирен дух и хиляди около тебе ще се спасят". А мирният дух е следствие на Божието присъствие и Божията благодат в човека, изпълнен с плодовете на Св. Духа: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание." (Гал. 5:22-23).

- Вашта цел като духовник докъде се простира – не само за 2014, а въобще за врмето пред вас?

- Моите усилия са главно в две основни направления. Първо – като монах да ставам по-добър, да преборвам своите немощи и недостатъци. Второ – като епископ на светата Православна Църква ще се старая и за напред да правя всичко възможно, което да помогне за духовното и материално благосъстояние на хората.

(интервюто е дадено за в-к "24 часа")