Архиерейски св. Литургии за Рождество Христово в Ловеч и Ботевград

от Предание БГ

На големия и светъл празник Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. На владиката съслужиха ст. ик. Любомир Казашки, свещеноиконом Михаил Ковачев и дякон Петър Милошов. Множество християни приеха св. Причастие. Архиереят прочете Патриаршеското и Синодално послание и раздаде на всички иконки за празника.

На следващия ден - ✝ Събор на Пресвета Богородица, митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в църквата „Възнесение Господне“ в Ботевград. На архиерея съслужиха архим. Михаил Диловски, ст.ик. Борис Петров, свещеноиконом Иван Петров и дякон петър Милошов. Тук владиката каза проповед, честити празника на присъстващия богомолен народ и раздаде иконки.

На третия ден на Рождество Христово - ✝ Неделя след Рождество Христово, св. първомъченик и архидякон Стефан, владика Гавриил възглави св. Божествена Литургия в църквата „Св. Троица“ в гр. Ловеч. След службата владиката произнесе следната проповед:

„В името на Отца и Сина и Светаго Духа!

Драги отци, братя и сестри. На днешния ден Светата Църква почита паметта на първия мъченик за Христа – св. апостол и архидякон Стефан. Той е бил изпълнен с вяра и сила и вършел големи чудеса и личби между народа. Тези, които се опитвали да отричат проповядваните от него истини, не са могли „да противостоят на мъдростта и духа“, с които той е говорел. И те, изпълнени със злоба и завист, са хванали св. Стефан и го завели в Синедриона. И там чрез лъжливи свидетели са го оклеветили. „Всички, които седяха в Синедриона, се вгледаха в него и видяха, че лицето му беше като лице на Ангел (из Деяния на св. апостоли). В своето слово към Синедриона св. Стефан започва с думите: „Мъже, братя и отци, чуйте!“ След това блестящо опровергава клеветите за него и накрая нажален поради жестокосърдието им, казва: „Твърдоглавци и необрязани по сърце и уши! Вие всякога се противите на Св. Дух, както бащите ви, тъй и вие. Кого от пророците не гониха бащите ви! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, чийто предатели и убийци станахте вие сега…““Като чуха това, сърцата им се късаха от яд и скърцаха със зъби срещу него“ и когато го извели вън от града и убивали с камъни, св. Стефан първо се помолил Господ да приеме духа му и след това с последни сили е коленичил и викнал с висок глас: „Господи, не зачитай им тоя грях“, и като казал това, почина.

Ето, драги отци, братя и сестри, какви са светиите на светата Православна Църква. Те без човекоугодие, с истинска любов могат да кажат на човека понякога горчивата за него истина и в същото време са готови да жертват своя живот и за големия грешник. Така св. апостол Стефан в последните мигове на своя живот, преди преминаването си във вечността, е молел повече за спасението на тези грешници, отколкото се е молел за себе си.

Можеш да мълчиш и да осъждаш. А можеш да кажеш с любов нелицеприятната горчива истина и при това да не го осъдиш, само ако си сигурен, че знаеш тази истина. Истинските духовни старци понякога са били напускани от някои свои ученици, поради това, че те не са се стремели към истинско смирение и борба със своите страсти и немощи, а са обичали да ги хвалят и да угодничат на техните слабости.

Честит празник, нека Господ по молитвите на своя велик страдалец апостол и архидякон Стефан да укрепи нашата вяра, да ни дарува смирение, духовно и телесно здраве, да ни избавя от болести и епидемии.“

СнимкиОще новини
  • Prev