Архиерейска св. Литургия в гр. Тетевен

от Предание БГ

На 12.01.2020 г. - ✝ Неделя след Богоявление, Ловчанският митрополит Гавриил посети гр. Тетевен, където отслужи св. Литургия в църквата „Всех Святих“ в съслужение със ст.ик. Борис Борисов, ст.ик. Павел Лалев и дякон Петър Милошов.

В проповедта си Негово Висопреосвещенство припомни евангелските събития, свързани с големия празник Богоявление, както и това, че св. Йоан Кръстител е критикувал тогавашния цар Ирод поради неговата жестокост и нарушаване на Моисеевия Закон, поради което Господният Предтеча заплатил с живота си. След смъртта на св. Йоан Кръстител Господ започнал да проповядва, като е казвал: „Покайте се, защото се приближи царството небесно" (Мат. 4:17). Царството Божие това е да вярваме в Господ и да водим благодатен, добродетелен живот. Когато човек си отиде от този свят, той отива в Царството Божие, но ако той не го носи оттук, в своята душа, то няма да бъде приет и там. В този смисъл първо Царството Божие трябва да дойде тук, в нашите души и сърца, да се възцари св. Троица в нас и тогава и във вечния живот ние ще бъдем в Царството Божие, където са ангелите и душите на праведниците. Затова в този свят нашата най-важна задача е да придобием Царството Божие в нашите души, да излезем от мрака и смъртната сянка и да идем където е голямата светлина, където е благодатта, където е Божието Слово.

А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, Господ Иисус Христос отговори: „царството Божие няма да дойде забелязано,и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е.“ (Лука 17:20-21).