Архиерейска св. Литургия в с. Гостиня за празника на св. великомъченица Параскева

от Предание БГ

На 28 октомври, когато светата православна Църква почита паметта на св. великомъченица Параскева, Ловчански митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в църквата, посветена на светицата в с. Гостиня. На владиката съслужиха председателят на църковното настоятелство към храма отец Любомир Казашки и дякон Петър Милошов.

В проповедта си митрополит Гавриил припомни части от житието на живялата през III век светица. Тя имала богати и заможни родители, които били благочестиви християни. Те ѝ дали прекрасно възпитание. Отишли си рано от този свят. След тяхната смърт св. Параскева започнала да благодетелства с наследеното имущество – помагала на бедни и посещавала затворници, особено християни-мъченици. Проявявала милосърдие към всеки, който имал нужда от помощ.

При Диоклетиановото гонение на християните тя била заловена и изправена на съд. Съдията се стараел в началото да убеждава християните да се отрекат от вярата си, а които не пожелаят, да сили подложени на тежки мъчения. Отначало съдията се опитвал с лицемерни ласкателства да накара красивата девойка да се отрече от Христос, но тя твърдо отговорила: „Аз съм християнка, Христова служителка и съм дала обет да служа на Господ в девство.“ Съдията изпаднал в ярост и девицата била подложена на страшни мъчения. Полужива била затворена в тъмница, където Господ през нощта, когато се молела, я излекувал от всичките ѝ рани. На другия ден мъчителите се учудили, но били заслепени и не могли да познаят силата Божия, а я отвели в езическия храм да благодари на езическите богове за изцелението си. Но когато мъченицата влязла в езическия храм, статуите на езическите богове се превърнали в прах

Съдията видял, че не може да победи св. Параскева и я осъдил на посичане с меч. Мнозина от народа, които присъствали на мъченията, като виждали чудесата, които Господ върши по нейните молитви, повярвали в Господ Иисус Христос.

Господ да благослови хората, които преди няколко години построиха този храм, посветен на св. великомъченица Параскева, продължи владика Гавриил. Село Гостиня има голяма небесна покровителка, близо до Божия престол, която се моли за всички, особено за тези, които имат вяра и любов към нея.

„Нека подражаваме на вярата на светата великомъченица и в този временен живот да живеем с покаяние и добри дела, така че Господ да ни приеме в Своето вечно небесно царство, където няма болка, ни печал, нито въздишка, но живот безкраен. Там сега е света великомъченица Параскева, всички праведници и много от нашите близки и роднини, които са заслужили тази Божия благодат“, завърши словото си митрополит Гавриил.


Още новини
  • Prev