Архиерейски богослужения за празника Рождество Богородично в Ловчанска епархия

от Предание БГ

В събота, 07.09.2019 г., когато се отбелязва Предпразненство на Рождество Богородично, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил посети едноименния манастир, намиращ се на няколко километра от гр. Ловеч в местността Сливешки ливади. Тази древна света обител, която е била опожарена от османските поробители през 1690 г., е изцяло възстановена и осветена от Ловчанския архиерей през 2014 г., като отскоро до нея вече има удобен път.

На владиката съслужиха игумена на светата обител ст. ик. Вениамин Павлов, ст. ик. Кънчо Кабадийски и дякон Мартин Йотов.

В своята проповед митрополит Гавриил отбеляза, че последният голям празник на Църковната година е Успение Богородично, а малко след нейното начало отбелязваме също голям Богородичен празник - Нейното Рождество. Човечеството трябва да е безкрайно благодарно на Бога за делото на своето спасение, но и за това, че се е намерила такава предостойна човешка дъщеря - Пресветата Божия Майка. Господ не цели насила да ни направи добри, Той може да създаде всички необходими условия за това, но ако човек сам не пожелае и не се постарае за това с всичките си сили за своя духовен напредък, това не може да стане, тъй като човек е създаден със свободна воля. Господ ни е създал за блаженство, но мнозина на този свят погиват и отиват в ада, защото избират да вършат лоши дела, осъзнавайки значението на своите постъпки. След първородния грях на нашите прародители Адам и Ева човекът вече има наклонност да греши и Божията Майка е наследила тази паднала човешка природа, но както казва св. Силуан Атонски, тя не е съгрешила дори и с помисъл, което се дължи на огромното Ѝ смирение и голямата Ѝ любов към Господ и ближните. Безброй са случаите на чудеса и молитвено застъпничество на Божията Майка за нас хората. Владиката разказа за чудо, станало през 807 г. във Ватопедския манастир, когато Св. Богородица предупредила монасите, че разбойници, водени от известният тогава алжирски пират Вардухан се готвят да нападнат манастира и да го ограбят. Монасите в този ден не отворили портите на светата обител и по тази начин се спасили. Те благодарили горещо на застъпницата на Св. Гора Пресвета Богородица.

На следващия ден - Рождество Богородично, митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в църквата „Успение Богородично“ в гр. Пирдоп. Тази година също така се отбелязват 200 години от построяването на храма - сегашната църква "Св. Успение Богородично" е завършена през 1819 г., издигната върху основите на стар, унищожен при пожар храм. Уникален е резбованият иконостас, който е един от четирите, изработени от Деверската резбарска школа през 19 век.

На епархийския архиерей съслужиха прот. Антоний Марчев и дякон Мартин Йотов. Сред изпълнилите храма богомолци бе и кметът на община Пирдоп г-н Ангел Геров.

Владика Гавриил каза проповед за празника, като честити на християните празника и юбилея 200 години от построяването на храма и раздаде на присъстващите иконки.


Още новини
  • Prev