За празника на Ловеч - скъпи гости

от Предание БГ

На 11 май, денят на св. равноапостоли Кирил и Методий, който е и празник на гр. Ловеч, в катедралния храм, носещ името на светите братя, бяха дошли много гости от България и чужбина. Сред тях особено се отличаваше църковна делегация, водена от руския митрополит Евлогий, в която делегация е и схиархимандрит Никон от руския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“, Света Гора Атон.

Владика Евлогий като професор в Московска духовна академия е бил научен ръководител и на някои български митрополити и епископи, и след 20-годишното си митрополитско служение във Владимирска и Суздалска епархия, със своята искрена любов и гостоприемство спечели много приятели и в България.

На 11 май в новия катедрален храм в гр. Ловеч - посветен на св. братя, Ловчанският митрополит Гаврииил и митрополит Евлогий, заедно многобройно духовенство, отслужиха св. Божествена Литургия. В края на службата митрополит Евлогий беше награден от митрополит Гавриил с ордена на Ловчанска св. митрополия „Св. Новоселски мъченици“, а схиархимандрит Никон с плакет-икона на същите св. Мъченици. След това празника продължи на площада пред храма, където събралите се високи гости и граждани бяха поздравени от кмета на града г-жа Корнелия Маринова, от Ловчанския митрополит Гавриил и от митрополит Евлогий.

На следващия ден - ✝ 3 Неделя след Пасха на св. Мироносици, в новия храм в Ботевград „Успение Богородично“ митрополит Гавриил и митрополит Евлогий в съслужение с многобройни духовници от Ловеч и Ботевград отслужиха св. Литургия. Владика Евлогий се обърна към Ловчанския митрополит Гавриил и препълнената с богомолци църква с думи на благодарност, вяра и любов. Ловчанският митрополит Гавриил с радост отново приветства владика Евлогий.

Вечерта на 13 май - понеделник, в Ловеч се състоя среща на християни с митрополит Евлогий и схиархимандрит Никон. На нея двамата духовници се обърнаха с думи за вярата и спасението към присъстващите и отговориха на многобройни въпроси, а накрая раздадоха иконички. Всички присъстващи бяха много въодушевени от дълбоко назидателната духовно спасителна среща.


Още новини
  • Prev