Празник на св. Новоселски мъченици в Новоселския манастир „Св. Троица“

от Предание БГ

Датата 9 май е денят, който през 2011 г. бе обявен от Св. Синод на БПЦ за църковна прослава - за общоцърковно отслужване на нарочно съставените богослужебни последования за новопровъзгласените в лика на просиялите Божии угодници Новоселски мъченици, както и за тържествено поклонение на светите им мощи и света икона и отправяне на молитви за тяхното небесно застъпничество. От този ден нататък на 9 май, денят на тяхната страдалческа кончина, християните могат да ги призовават с имената им, та да имат и тяхното свето застъпничество: новомъченици инокини Сузана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, и Сусана Чорбаджиева, която приживе не успяла да се присъедини към сестрите, но чрез кръвта си получила място в техния лик, както и новомъченици йереи Никола и Георги, заедно с всички други, пострадали за вяра и род, чиито имена знае Господ.

Празникът на св. Новоселски мъченици бе тържествено отбелязан и тази година в манастира „Света Троица” в гр. Априлци. След утренята бе извършен чин на обновление на ремонтирания манастирски храм. Светото литургийно богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. С него съслужиха Велички епископ Сионий, архим. Викентий, ставр.ик. Павел Лалев, прот. Михаил Ковачев, храмовият отец схийеромонах Илия (Лариков) и други духовници. В храма присъстваха и много официални лица, сред които кметовете на Априлци Младен Пелов и на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-областният управител на Област Ловеч Илиян Тодоров и др.

След светата Литургия в храма митрополит Гавриил произнесе слово, в което направи сравнение между подвига на св. 26 Зографски мъченици, загинали за вярата в 1276 година и св. Новоселски мъченици. Първите Пресвета Богородица предупредила, че тези от братята, които са готови за мъченическа смърт, могат да останат в манастира, а останалите да го напуснат. Така и тук след погрома на Априлското въстание готовите за мъченически венец седем монахини, една мирянка и двама свещеници са останали докрай в светата обител, а останалите монахини са успели да напуснат манастира. Свещеник Никола е бил мъчен, за да се отрече от вярата, а свещеник Георги е жертвал своя живот, така че да задържи нападателите и така поне някои от жителите навреме да могат да избягат и да спасят живота си.

Митрополит Гавриил поръси със светена вода изцяло ремонтираният и обновен манастирски комплекс, след което бе извършена станалата вече традиционна лития с иконата на мъчениците до центъра на старопланинския град. Там бяха произнесени слова на официалните лица, след което последва тържествена празнична програма.

Празникът бе повод игуменът на Троянската света обител епископ Сионий да подари на манастира уникална икона с лика на св. вмчца Варвара, която икона е единствената оцеляла след погрома на Новоселския манастир.

Свети Новоселски мъченици, молете Бога за нас.


Още новини
  • Prev