Възкресение Христово в Ловчанска Епархия

от Предание БГ

За първи път тази година най-светлият Християнски празник – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, бе отпразнувано в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ на престолния за епархията град Ловеч. Множество хора дойдоха да отбележат това радостно събитие, палейки своите свещи от Благодатния огън, а малко след полунощ Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил поздрави всички присъстващи: „Христос Воскресе! Да ни е честит най-великият, най-радостният, най-светлият християнски празник Възкресение Христово. Нека се радваме, защото всемогъщия Бог е победил смъртта, победил е злото и греха и ни е дарувал тази победа. Когато Той е с нас няма кой да ни победи, няма зло, което може да ни навреди. Нека се радваме на този велик празник и Господ да ни дарува мъдрост, вяра, здраве, духовна радост, благополучие и успехи."

След това бе отслужена празнична света Литургия, в която заедно с Ловчанския архиерей съслужиха протойерей Михаил Ковачев и ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки. За радостта на празника с изпълненията си допринесе и църковния хор към храма, дирижиран от г-жа Димитрина Дренска.

На Светли Понеделник тази година за трети пореден път се отбелязва възобновената традиция да се провежда събора на гр. Ботевград. За празника в града пристигна Ловчански митрополит Гавриил, който отслужи света Литургия в красивия храм „Успение на Пресвета Богородица“. В Богослужбата участваха и архиерейския наместник ставр.св.ик. Борис Петров и свещеноик. Николай Петров. След това митрополит Гавриил отслужи празничен водосвет в центъра на балканския град, а празникът продължи с богата програма.

По традиция на третия ден от Великденските празници Ловчански митрополит Гавриил посети гр. Троян, където в храма „Св. Петка-Параскева“ отслужи св. Литургия заедно с игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий. На светата Литургия в съслужение участваха също така ставроф. ик. Марин Божков - архиерейски наместник на Троянска духовна околия и прот. Калин Пенев. За празника допринесе с прекрасните си изпълнения и детския хор към храма.

И в трите града владиката благослови всички вярващи и раздаде иконки на светото Христово Възкресение. 

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!


Още новини
  • Prev