Празник в Правец

от Предание БГ

Тази година 24.02. бе първата Великопостна събота, която Светата ни православна Църква е отредила в памет на свети великомъченик Теодор Тирон. Той по чудесен начин предупредил вярващите постници да не вкусват от осквернената с кръв от идолски жертви постна храна през първата седмица на Великия пост. На този ден Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил посети гр. Правец, който  отбелязва своя празник. По традиция събитието започна с празнична Aрхиерейска света Литургия в манастира “Св. Теодор Тирон”, където заедно с владиката съслужиха игуменът на Светата обител архим. Йоан (Страшников), ставрофорен свещеноиконом Кънчо Кабадийски и йеромонах Михаил (Диловски).

По-късно митрополит Гавриил посети Правец, където отслужен водосвет за здраве и благополучие. Словото на митрополит Гавриил бе посрещнато изключително топло от жителите и гостите на града. На празника присъстваха кмета на Правец г-н Румен Гунински, представители на ОбС и Община Правец. В Исторически музей - Правец бяха открити две изложби - “Облеклото в Правешкия край – отражение на бита и духовността” и посветената на 140-годишнината от Освобождението на България „Военни униформи, оръжие и боеприпаси от Руско-турската освободителна война 1877/78 г.”

 Непосредствено след това присъстващите на площада имаха възможността да се насладят на творчеството на обичаната народна певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.


Още новини
  • Prev