Георги Тодоров представи книгата си "Крит - светският дух срещу светата Съборност" в Ловеч

от Предание БГ

На 28.12. вечерта в приземния параклис на катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий” в Ловеч Георги Тодоров представи своята книга "Крит - светският дух срещу светата Съборност".

Събитието предизвика интерес сред църковната общност, тъй като авторът проникновено и последователно разтълкува причинно следствените връзки, довели до провала на т.нар. „събор“ в Крит през юни 2016 г. Според него именно това е най-важното събитие на настоящия век, тъй като се отнася до Църквата, глава на която е Христос, като стожер, на който се крепи всичко останало. Увлекателно и аргументирано бе проследено историческото и еклесиологично развитие на обстоятелствата, свързани с планувания „събор”, чиято подготовка започва близо век по-рано. Авторът изясни опитите за реформация на Православието, капаните, заложени от носителите на светския дух, чиято цел в крайна сметка бе да бъдат уловени архипастирите на Църквата чрез икуменическото движение. Своите спомени като пряк участник в събитията сподели и Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, с чиято благословия бе организирано представянето.

Несъмнено, както отбеляза и г-н Тодоров, темата „Крит 2016 ” съвсем не е затворена страница и тепърва трябва да се изяснят и проучат събитията и протоколите, свързани с нея. Защото, макар и Светата Църква да е непобедима и „портите адови няма да ѝ надделеят”  (Мат. 16:18), отделни нейни членове биха могли да бъдат подлъгани от силите на светския дух и опитите му за навлизане в Едната Свята и Съборна Църква.


Още новини
  • Prev