Празнична св. Литургия в с. Църквище

от Предание БГ

Разположеното в полите на Етрополския балкан китно селце Църквище отбелязва своя храмов празник на 24 ноември, когато Светата Православна Църква отдава почит на света великомъченица Екатерина. Да почете празника и да отслужи св. Литургия в красивата църква, която е единствената в Ловчанска епархия, носеща името на светицата, дойде Негово Високопреосвещенство Ловчански митропилит Гавриил, а в съслужение с него участва прот. Антоний Марчев.

В словото си митрополит Гавриил разказа части от житието на св. великомъченица Екатерина, чиято памет се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. Светицата се отличавала от всички девойки не само със своята физическа красота, но и духовните си качества. Тя била от царски род, а майка ѝ била християнка, но скривала вярата си, понеже в това време жестоко гонели християните. Повярвала от цялото си сърце, познала истината и приела св. Кръщение. Смело се противопоставила на езическите жертвоприношения и мнозина, поразени от мъдрата ѝ проповед, станали християни. Поради отказа си да се отрече от вярата светицата била хвърлена в затвор, измъчвана жестоко и загинала мъченически. Това станало около 305 г. Преданието разказва, че св. ангели взели тялото ѝ и го отнесли на Синайската планина.

По традиция след службата бе даден от църковното настоятелство постен курбан, на който присъстваха голяма част от жителите на селото.


Още новини
  • Prev