Богослужебна прослава на св. 26 прпмчци Зографски в Чекотинския манастир

от Отец Кънчо Кабадийски

На 9 и 10 октомври 2017 г. в Чекотинската св. обител "Св. архангел Михаил" Негово Високопреосвщенство Ловчанският митрополит Гавриил установи началото на хубава традиция за по-специално честване у нас на дивните български светии 26-те Зографски преподобномъченици, загинали за чистотата на св. Православие на 10 октомври в 1276 г. 

По покана на митрополит Гавриил в Чекотинския манастир пристигна Високопреосвещеният Врачански митрополит Григорий, близък негов съсед по епархийска катедра. 
Всенощното бдение на 9 срещу 10 октомври и св. Литургия на самия празник на 26-те Зографски преподобномъченици бяха възглавени от епархийския архиерей Гавриил Ловчански, а в съслужение с него бяха Врачанският митрополит Григорий, архим. Пахомий - ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", домакинът-игумен на Чекотинската св. обител йером. Михаил, игуменът на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" йером. Пимен, ставрофорните икономи: Александър В. Георгиев - член на ВЦС при Св. Синод, Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския митрополитски храм "Св. Троица" и Борис Петров - архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, както и свещ. Тихон Борисов. 
На левия и десния клирос пяха две сборни групи от църковни псалти, вещо ръководени съответно от г-н Любомир Игнатов и г-н Андрей Касабов, които по думите на владика Гавриил извършиха истински подвиг да пеят непрестанно на Господа цяла нощ и сутринта на празничната св. Литургия  - с вдъхновение, ревност и молитвеност! 
Във всенощното бдение се включиха монах Нектарий, брат на Чекотинския манастир, и няколко десетки миряни, които с любов и признателност към примера на 26-те Зографски преподобномъченици бяха дошли в св. обител от различни краища на България, за да се укрепят в св. православна вяра и дръзновено да продължат да я изповядват пред човеците. 
Ловчанският митрополит Гавриил произнесе трогателно и мъдро слово в края на св. Литургия, в което припомни как Зографските преподобномъченици са били предупредени от св. Богородица, че към Зографския ни манастир на Св. Гора Атон прииждат враговете на нейния Син - рицари-кръстоносци, пратени с мисия да принуждават атонските монаси да приемат папското главенство и унията с Рим. Той преразказа това, което на бдението постоянно се възпяваше в химните, посветени на 26-те Зографски мъченици - тяхната вярност към Истината-Христос, техния отказ да се поддадат на натиска на еретиците, тяхната смелост да отхвърлят латинската прелест дори с цената на живота си! Митрополит Гавриил посочи, че мъченическият подвиг на Зографските монаси и миряни, загинали на 10 октомври преди 741 години, е особено важен от гледна точка на духовното състояние на съвременните православни християни. Много от тях са изкушавани от различни интерпретации на вярата, водещи до размиване на спасителните догмати и устои на Православната Църква, а като резултат за тях остава опасността от погиване на безсмъртната им душа. Затова владика Гавриил призова да се придържаме към неповредената и спасителна православна вяра, завещана ни от Христа, от Неговата Пречиста Майка и Неговите апостоли, от св. отци и св. мъченици. Архиереят посочи, че не трябва да мразим религиозно заблудените хора, а да им засвидетелстваме истината, с което на дело ще изразим своята искрена загриженост и любов към тях. Митрополит Гавриил посочи, че не бива да се страхуваме, но ревностно да изповядваме св. Православие  - чрез правилна вяра и праведен живот. Само едното от тези две неща не е в състояние да ни спаси, но когато пребъдваме във вековното и чисто изповедание на съборната Църква, когато живеем без лукавство, а в добродетелност и любов, Божията помощ няма да ни остави нито тук, на земята, нито във вечността. 
В такова време, като днешното, е естествено Църквата отново и отново да издига глас - това тя прави най-добре, когато молитвено се обръща към Бога за Неговата благодатна подкрепа и богослужебно чества своите светии, онези, които угодиха на Господа най-много от всички. Точно това се случи в Чекотинската св. обител - в общата и неизменна богоносна традиция на освещаващата ни вяра и богослужение: в едни дух, в една радост, в обща молитва, бдение и Евхаристия. 

Присъстващите на духовното тържество можаха да се поклонят на частица от св. мощи на св. Зографски преподобномъченици, които през настоящата година бяха дарени на Ловчанския митрополит Гавриил.

Почитането на св. 26 Зографски преподобномъченици ни е особено необходимо днес и затова инициативата на Ловчанския митрополит Гавриил бе  възприета от всички с голяма духовна радост и с молитвена надежда по нашата родна българска земя винаги да гори кандилото на Православието и истинно да се прославя Единосъщната и Животворяща Троица - Отец, Син и Св. Дух, както подобава и както са го вършили и нашите духовни предци - светиите, и другите верни духовници и миряни през всички векове.

praznik Checkotinski manastir


Още новини
  • Prev