Архиерейско съслужение в Сливешкия манастир „Рождество Богородично“

от Отец Кънчо Кабадийски

Денят след светлия празник на светото Рождество Богородично нашата Православна църква е определила за богослужебна прослава на светите праведни богоотци Йоаким и Анна, родителите на св. Богородица. По този повод Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Света Литургия в храма на близкия до Ловеч, новостроящ се манастир посветен на Рождество Богородично.

В края на Второто българско царство около Ловеч е имало множество манастири, в които се е извършвала широка църковно просветна дейност, най-развитият от тях, с най-богата преписваческа дейност бил манастира разположен в землището на село Сливек и носещ името „Рождество Богородично". Смята се, че след разоряването му от турците някъде около 1600 година, монасите оцелели след погрома са дали началото на Троянската св. обител.

По покана на Високопреосвещеният Ловчанският митрополит Гавриил за службата пристигна игумена на Троянския манастир Преподобния Велички епископ Сионий. Митрополит Гавриил оглави Светата Литургия, а в съслужение с архиерейте участваха ставроф. ик. Кънчо Кабадийски и ставрофорен ик. Вениамин Павлов, който с благословението на митрополит Гавриил възстановява манастира.

Много народ днес бе тук за да се черкува в тази древна обител, в която духът на история и святост бе осезаемо доловим. Свидетелство за силното вътрешно преживяване на вярващите бе импровизирания хор, който постепенно се увеличаваше по време на службата и напомняше на апостолските времена, когато целия богомолен народ е отговарял на свещеника.

В края на службата митрополит Гавриил каза, че този манастир въпреки, че е построен от няколко години и продължава да се строи и сега, всъщност е древен. Това място пази спомена за хората, които са живели тук, за тези които са служили тук и сега ние днес продължаваме тази духовна приемственост. Владиката говори и върху житието на светите богоотци Йоаким и Анна и направи нравствено стойностен паралел между техния свят живот и проблемите на съвременните хора, които трудно устояват и на най-леките трудности в съвместния семеен живот.