Ученици гостуваха на Ловчански митрополит Гавриил

от Предание БГ

На 30 юни т.г. ученици от ОУ "Васил Левски" и Природо-математическата гимназия (4-7 кл.) гостуваха на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В непринудената обстановка децата зададоха свои въпроси и получиха отговори. Дядо Гавриил им даде полезни съвети за поста, изповедта и причастието. Повечето от присъстващите току-що се бяха върнали от детски църковен лагер в Гърция. Поради добрите братски връзки на Ловчанския митрополит с отец Тодор от Църквата "Света Варвара" всяко лято деца от Ловчанска епархия летуват за 2 седмици на море в Гърция. Много от тях там за първи път се изповядват и причастяват. Тайнства, за които преди само са учили.

С благословението и помощта на Ловчанския митрополит Гавриил от 2003 година в Ловеч се изучава Православно християнство в различни форми, допустими в училищата и в детските градини. За последната учебна година групите в града бяха около 15. Запознаването на малки и големи с основните истини на вярата в исторически, социален и личностен план, е основният приоритет в заниманията. През последните няколко години по-големите ученици /от 4-ти до 11-ти клас/ от различните училища приготвят 1-2 пъти в месеца обяд в трапезарията за бедни към Ловчанска света митрополия, която ежедневно осигурява топла храна на 20 човека от 2006 година без прекъсване. "Защото гладен бях, и Ми дадохте да ям" - ще каже Господ в Съдния ден. /Мат. 25:35/. Ето мотивът, поради преподавателите довеждат  своите възпитаници да положат своя труд за бедните и гладните. Ето защо ползата от приготвения обяд е по-голяма за този, който го дава. Разбира се, подрастващите трупат и своя житейски опит, като започнем от подготовката и рязането на продуктите и стигнем до миенето на чиниите и на пода, при това в услуга на другите. 

На снимката: Спомен от посещението при Ловчанския митрополит Гавриил с преподавателя ставр. свещ. ик. Любомир Казашки - дългогодишен преподавател по православно християнство в училищата и детските градини в Ловеч.Още новини
  • Prev