от Предание БГ

Г Р А Ф И К

ЗА

ОТСЛУЖВАНЕ НА ПРЕЖДЕОСВЕЩЕНИ ЛИТУРГИИ

ОТ ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

И ПРОВЕЖДАНЕ НА

СВЕЩЕНИЧЕСКИ КОНФЕРЕНЦИИ ПО ДУХОВНИ ОКОЛИИ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ФЕВРУАРИ-МАРТ 2018 г.

ДУХОВНА ОКОЛИЯ

ХРАМ

ДАТА

   

1

Ловчанска духовна околия

Храм „Света Троица”

Ловеч

28 февруари

сряда

   

2

Троянска духовна околия

Храм „Света Параскева”

Троян

7 март

сряда

   

3

Тетевенска духовна околия

Храм „Всех святих”

Тетевен

14 март

сряда

   

4

Ботевградска духовна околия

Храм „Възнесение Господне”

Ботевград

16 март

петък

   

5

Пирдопска духовна околия

Храм „Св. вмчк. Георги”

Златица

21 март

сряда

   
от Канцелария на Ловчанска Света Митрополия

Канцеларията на Ловчанска Света Митрополия съобщава следното. По време на заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията, на което е била обсъждана Истанбулската конвенция, Ловчанският митрополит Гавриил е коментирал етимологията на думата "gender", относно която е бил подведен от специалист по лингвистика. Ловчанският митрополит Гавриил коригира своето изказване относно произхода на думата "gender" със следната забележка:

Думата "gender" няма общо по корена си с думата "джендем", която произхожда от еврейския език. Думата "gender" е с индоевропейски произход, в латинския "genus" - раждане, произход, вид, тип, и "generare" - създавам, причинявам. Това, обаче, по никакъв начин не променя духа и смисъла на джендър доктрината, която е антихристиянска, античовешка.

Прочети още
от Предание БГ

Един от най-новите членове на Светата ни Православна Църква наскоро стана малката Божидара. Новоредоеното момиченце бе кръстено в понеделник(22.01.) в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий”-Ловеч от председателя на църковното настоятелство прот. Михаил Ковачев и ставрофорен свещеноиконом Кънчо Кабадийски, който също така пое грижата да бъде нейн кръстник. Момиченцето наистина е Божи дар за младото семейство Александър и Теодора Беневи, като раждането ѝ бе измолено от Пресвета Дева Богородица, нашата най-голяма застъпница пред Бога. Много години двамата нямат рожба, а на два пъти младата жена губи плода в утробата си поради спонтанен аборт. Въпреки това съпрузите не губят вярата си, че Бог ще ги дари с детенце и редовно посещават църковните служби и се молят.

Прочети още
от Предание БГ

Вчера (09.01) Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил посети първата за тази година сесия на Общински съвет - Ловеч по покана на кмета на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова. Владиката поръси с Богоявленска вода за здраве и благополучие общинските съветници и ръководството на общината. Митрополит Гавриил се обърна към управниците да работят за благото на града, така че да могат да се разкриват нови работни места и младите хора да не напускат Ловеч.

Прочети още
от Предание БГ

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, 
откри се поклонението на Св. Троица; 
защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; 
и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. 
Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.

(Тропар на Богоявление)

Прочети още