от Предание БГ

Два храма в Троян отбелязаха своя празник днес, 11.06.2019 г. - денят, в който Православната Църква почита Св. Лука Кримски и иконата на Света Богородица "Достойно есть". За празника Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи сутринта св. Литургия в храм "Св. Богородица - Достойно естъ", намиращ се в махала Длъжковска. Малко по-късно в двора на Белодробната болница в гр. Троян, където има параклис, посветен на Св. Лука Кримски, бе отслужен водосвет и бяха осветени новите стенописи.

Прочети още
от Предание БГ

Възнесъл си се в слава, Христе, Боже наш,
зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух,
уверил ги чрез благословението,
че Ти си Син Божи, Избавител на света.

(Тропар на Възнесение)

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ,

ЮНИ 2019 г.

Прочети още
от Предание БГ

На церемония, състояла се на 22.05.2019 г. в салона на Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.", Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе удостоен с Почетния знак на Регионално управление на образованието – гр. Ловеч.

Прочети още
от Предание БГ

По инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин, Боянската чудотворна икона на Божията Майка отново ще посети Ловчанска Епархия. Чудотворният образ на Пресвета Богородица, който обиколи Ловчанска Епархия през 2008 г., пристига в Ловеч на 25 май следобяд и ще бъде изложена за поклонение в централните храмове на духовните околии на Ловчанска Епархия до 2 юни.

Прочети още