от Предание БГ

Светата Православна Църква чества паметта на св. велики царе равноапостолни Константин и Елена на 21 май, като тази година празникът съвпадна с 6 Неделя след Пасха на Слепия. По традиция Високопреосвещеният митрополит Гавриил Ловчански оглави св. Литургия в посветения на честваните светци храм в с. Мирково. На архиерея съслужиха Архиерейският наместник на Пирдопска духовна околия свещеноиконом Йоан Николов и дякон Андроник Попов.

Прочети още
от Предание БГ

Празникът на светите равноапостолни братя Кирил и Методий винаги е честван много тържествено и с голяма духовна радост в града на люляците – Ловеч. От 1993 г. 11 май е и празник на града, а през 2017 г. в центъра на Ловеч бе осветена и прекрасната нова катедрала, посветена на солунските братя, които са ни дали великия дар на писменото слово.

Прочети още
от Предание БГ
Героични и страдалчески са усилията на българския народ да се освободи от тежкото друговерско османско иго. Този стремеж към свобода се увенчава с героичните Априлско и Новоселско въстания през 1876 г. Въстаниците получават както молитвена, така и материална подкрепа от инокините от девическия манастир „Св. Троица“. Да потушат стремежа на сънародниците ни към свобода са пратени башибозуци и черкези, които, както се отбелязва в житието на св. Новоселски мъченици, „предават на смърт и поругание всичко живо, което застигат по пътя си.“ Те не се посвеняват да нахлуят и в девическата св. обител, където своят земен край мъченически намират инокините Сусана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, християнката Сусана Чорбаджиева и йереите Никола и Георги.
Прочети още
от Предание БГ

Древната Гложенска света обител „Св. вмчк Георги Победоносец“, построена през ХIII в., разположена на величествена скала с гледка към красивия тетевенски Балкан, посрещна своя храмов празник тази година с Архиерейска св. Литургия, оглавена от Викокопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха викарният епископ Константийски Михаил, ст. ик. Вениамин Павлов и дякон Андроник Попов, а на клира беше йеромонах Нектарий (Петров).

Прочети още
от Предание БГ

За празника на св. вмчца Ирина на 5 май тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Водосвет на мястото в с. Йоглав, където предстои да има малък храм, посветен на светицата. На архиерея съслужи енорийският свещеник на селото прот. Тихон Борисов, който е и председател на Инициативния комитет по изграждането на новия храм. На богослужението присъстваха кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, кметският наместник на с. Йоглав, г-н Виолин Димитров, жители и гости на селото. След Водосвета митрополит Гавриил поръси присъстващите със светена вода, каза проповед и раздаде иконки.

Прочети още