от Предание БГ

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва от Светата ни Православна Църква на Светли петък - ­ първият петък след Възкресение Христово. На този ден Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил посети напълно обновения Тетевенски манастир „Св. прор. Илия“. Тук заедно с архиерейския наместник на Тетевенска духовна околия ставроф.ик. Борис Борисов и ставроф. ик. Павел Лалев Ловчанският архиерей отслужи Пасхална св. Литургия, както и чина за обновление на светата обител, като бяха прочетени специални молитви за това  Владиката отслужи и пасхален водосвет, като поръси присъстващите на празника, сред които бе и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, за здраве и благословение.

Прочети още
от Предание БГ

За първи път тази година най-светлият Християнски празник – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, бе отпразнувано в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ на престолния за епархията град Ловеч. Множество хора дойдоха да отбележат това радостно събитие, палейки своите свещи от Благодатния огън, а малко след полунощ Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил поздрави всички присъстващи: „Христос Воскресе! Да ни е честит най-великият, най-радостният, най-светлият християнски празник Възкресение Христово. Нека се радваме, защото всемогъщия Бог е победил смъртта, победил е злото и греха и ни е дарувал тази победа. Когато Той е с нас няма кой да ни победи, няма зло, което може да ни навреди. Нека се радваме на този велик празник и Господ да ни дарува мъдрост, вяра, здраве, духовна радост, благополучие и успехи."

След това бе отслужена празнична света Литургия, в която заедно с Ловчанския архиерей съслужиха протойерей Михаил Ковачев и ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки. За радостта на празника с изпълненията си допринесе и църковния хор към храма, дирижиран от г-жа Димитрина Дренска.

Прочети още
от Предание БГ

На 16.03.2018 г.(петък) Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи преждеосвещена Литургия в храма „Възнесение Господне“ – Ботевград. В съслужение с владиката участваха ставр.свещ.ик. Кънчо Кабадийски от Ловеч, ставр.свещ.ик. Борис Петров, председател на Църковното настоятелство към храма и архиерейски наместник на Ботевграска духовна околия, както и останалите свещенослужители в нея.

Прочети още
от Предание БГ

На 14.03.2018 г. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи преждеосвещена Литургия в храма „Св. Всех Святих“ – Тетевен. В съслужение с владиката участваха ставр.свещ.ик. Борис Борисов, председател на Църковното настоятелство към храма и архиерейски наместник на Тетевенска духовна околия, както и останалите свещенослужители в нея.

Прочети още
от Предание БГ

Врачешкият манастир „Свети 40 мъченици” е построен по времето на Второто българско царство, след битката при Клокотница (9.03.1230 г.), когато цар Иван Асен II побеждава епирския деспот Теодор Комнин. Битката станала в деня, когато се празнува паметта на Св. Четиридесет мъченици и благодарният цар-победител в тяхна чест построил множество църкви и манастири, носещи тяхното име, един от които е Врачешката света обител. По време на турското робство манастира е опожаряван неколкократно. В края на 19в. светата обител е възстановена, като според легендата Богородица се явила на местен младеж, докато пасял стадото си под манастирската круша и му поръчала да възобнови обителта. След като били направени разкопки, са открити основите на манастирски храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица (датирана от 17в.). През 1891г. върху основите на стария храм е построена малка църква и постепенно около нея се изгражда манастирския комплекс.

Прочети още