от Отец Кънчо Кабадийски

По покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий игумен на Троянската света обител днес Ловчанският митрополит Гавриил оглави Светата Литургия в манастира по случай богослужебната прослава на преподобния наш отец св. Иоан Рилски чудотворец – духовния покровител на всички българи.

Прочети още
от Отец Кънчо Кабадийски

Преди десет години в град Ботевград бе построен и осветен нов храм посветен на Пресвета Богородица и носещ името „Успение Богородично".

По случай храмовия празник на този ботевградски храм, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил пристигна днес в града, тук той отслужи Света Литургия. В съслужение с владиката участваха ставроф. ик. Кънчо Кабадийски, ставроф. ик. Алекси Александров и свещеноик. Йоан Петров. Светата служба бе огласяна от прекрасния хор на храма, който е носител на множество национални и международни награди.

За пръв път митрополит Гавриил донесе за поклонение тук две светини – малка плащеница на св. Богородица, подарена на владиката от игуменката на манастира, посветен на св. Мария Магдалина в Йерусалим близо да Гетсимания, където е била погребана св. Богородица, и парченце от дървото, върху което е намерена иконата на св. Богородица наречена Лесненска. Историята на тази светиня накратко е следната. През 1683 година в Източна Полша, в гората близо до село Лесна овчарче вижда върху една круша сияеща икона на Божията майка. От тази икона във времето са станали много чудеса, иконата продължава да чудотвори и днес. В момента тя се намира в православен женски манастир във Франция. Парченцето дърво, което днес митрополит Гавриил донесе за поклонение, е именно от тази круша, върху която е намерена иконата. То е подарено на владиката от неговата духовна старица схиигумения Мария Дохторова.

В края на Светата Литургия митрополит Гавриил награди с офикия „ставрофорен свещеноиконом" отец Алекси Александров, а с офикия „свещеноиконом" отец Йоан Петров за тяхната вярна на Православието дългогодишна служба.

На всички миряни владиката преподаде своето благословение и на всички подари иконки с лика на Пресвета Богородица.

от Отец Кънчо Кабадийски

В днешния дъждовен ден Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил направи първата копка на стоежа на православен храм в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в град Троян. Новия храм ще бъде посветен на светителя-хирург и чудотворец Лука Симферополски. Инициативата за построяването на храм на територията на болницата е на нейния управител г-жа Цветомила Дудевска. На събитието молитвено присъстваха Негово Преосвеосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, ставроф. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, йеромонах Стефан, ефимерий на Троянския манастир, а също лекари и служители на болницата, както и граждани на Троян.

от Предание БГ

На 30 юни т.г. ученици от ОУ "Васил Левски" и Природо-математическата гимназия (4-7 кл.) гостуваха на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В непринудената обстановка децата зададоха свои въпроси и получиха отговори. Дядо Гавриил им даде полезни съвети за поста, изповедта и причастието. Повечето от присъстващите току-що се бяха върнали от детски църковен лагер в Гърция. Поради добрите братски връзки на Ловчанския митрополит с отец Тодор от Църквата "Света Варвара" всяко лято деца от Ловчанска епархия летуват за 2 седмици на море в Гърция. Много от тях там за първи път се изповядват и причастяват. Тайнства, за които преди само са учили.

Прочети още
от Отец Кънчо Кабадийски

Храмът в село Лопян, който се намира в Ботевградска духовна околия е построен преди 155 години, а освещаването му е станало преди 153. Той носи името на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, чиято богослужебна прослава честваме днес. Повод за идването на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил тук не бе само храмовия празник, а и това че той бе основно ремонтиран.

След утренята владиката отслужи водосвет, прочете молитвите за обновление на храм и поръси олтара и цялата храмова сграда с осветена вода, след това започна и Светата Литургия. В съслужение с митрополит Гавриил участваха ставроф. ик. Вениамин Павлов от Ловеч, прот. Христо Нинов и свещ. Борис Анев и двамата от Етрополе на клира пяха свещеноик. Емил Якимов игумен на Етрополския манастир „Св. Троица" и Христан Хитов певец при храм „Св. Троица" Ловеч.

В края на светата служба Негово Високопреосвещенство говори за живота на светите апостоли и на всички вярващи раздаде иконки.