от Предание БГ

На 19 октомври, когато светата Православна църква почита паметта на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, Ловчанският митрополит Гавриил посети храма, посветен на небесния покровител на България в тетевенския кв. Полатен, за да отслужи Света Литургия. В съслужение с Негово Високопреосвещенство участваха архиерейският наместник на гр. Тетевен ставроф. ик. Борис Борисов и ставроф. свещ.ик. Павел Лалев.

Прочети още
от Предание БГ

Днес (18.10.) до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет по покана на Сдружение „Закрила“ гр. Ловеч с председател г-жа Мария Недялкова. Сдружението е  част от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и управлява  Дневен център за деца и възрастни с увреждания. Събитието бе по повод 20 години от създаването на Сдружението и се проведе под мотото „Подкрепа, право на избор и човешко достойнство!“ Целта на Сдружение „Закрила“  е да работи за постигане на достоен и независим живот на лицата с интелектуални и физически затруднения и техните семейства, като обединява родителите, роднините и приятелите на лицата с умствени и физически затруднения и  представя и защитава техните интереси.

Прочети още
от Отец Кънчо Кабадийски

Храмът в град Троян е посветен на св. преп. Петка Търновска, чиято богослужебна прослава извършваме днес. Храмовия празник е и официалния празник на града.

В ранното утро Ловчанският митрополит Гавриил пристигна тук за да отслужи Света Литургия, той бе посрещнат от Преосвещеният епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, духовниците, които щяха да вземат участие в богослужението и вярващият народ дошъл за празника.

Митрополит Гавриил оглави светата служба, а с него съслужи епископ Сионий и духовниците ставроф. ик. Марин Божков, ставроф. ик. Кънчо Кабадийски и свещеноик. Станимир Маринков. Службата огласи църковния хор към храма, а заедно с него се включи и детския хор, който е сформиран тук.

След службата владиката поздрави с празника вярващите и даде светъл пример с житието на света Петка Търновска, което служи за духовно вдъхновение и нравствено поучение. После бе осветен новия енорийски просветен център към храма. Празника се пренесе в центъра на града, където от трибуната с официални лица митрополит Гавриил произнесе слово изразяващо естеството на днешния светъл празник. Ловчанският митрополит подари красива икона на св. преп. Петка на новопостроения параклис „Св. Лука Кримски", който се намира в двора на Белодробната болница в град Троян.

от Отец Кънчо Кабадийски

На 9 и 10 октомври 2017 г. в Чекотинската св. обител "Св. архангел Михаил" Негово Високопреосвщенство Ловчанският митрополит Гавриил установи началото на хубава традиция за по-специално честване у нас на дивните български светии 26-те Зографски преподобномъченици, загинали за чистотата на св. Православие на 10 октомври в 1276 г. 

Прочети още
от Отец Кънчо Кабадийски

На 9 октомври, в навечерието на деня, в който почитаме паметта на светите 26 преподобномъченици Зографски, в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил" в село Калугерово, до гр. Правец, Негово Високопреосвещенство Ловчанският Митрополит Гавриил ще възглави всенощно бдение което ще започне в 20 часа, а на 10 октомври от 8:30 часа - света Божествена литургия.

Светите 26 предопобномъченици Зографски били изгорени живи в кулата на Зографския манастир „Св. Вмч. Георги Победоносец" от латините паписти на 10 октомври 1286 г.

Богомолците ще могат да се поклонят на частица от мощите на светите 26 преподобномъченици Зографски