Дневник: Отзоваването на игумен Филип е непотвърдена информация

от vbfczAmivepelmDA
Посещения: 2396

Предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Филип Василцев, замесен в скандал, заминал за Москва и това предизвика коментари, че е изгонен от страната или отзован от Русия. Информациите, че напуска окончателно службата си в България засега не получават потвърждение.

По думите на свещеници от църквата игуменът е отпътувал в понеделник за Москва. Те предполагат, че ще се върне следващата седмица. Според източници на "Дневник" Филип редовно пътува за руската столица и там подновява визата си. Сегашното пътуване било подготвено и той имал планове за след завръщането си в София.

Междувременно се появиха информации, че игуменът е бил принуден да напусне страната, след като българските власти са му дали 30-дневен за това. "Дневник" не получи потвърждение за това.

Руският духовник предизвика поредица скандали и влезе в конфликт със свещениците и енориашите на храма. Името на игумена нашумя миналата година, когато се появи информацията, че е уволнил голяма част от българските служители в храма, не допуска български енориаши да се черкуват в него и стои зад учредяването на казашка военна организация, помещаваща се в криптата на църквата. Писмо с оплаквания срещу Филип написаха 132-ма енориаши, сред които и богословът Калин Янакиев.

Днес проф. Янакиев каза, че трябва да се изчака официалната информация от институциите, че игуменът е екстрадиран, а не е заминал в командировка.

В края на февруари Филип стана архимандрит. Той беше въведен в това достойнство от митрополит Иларион, наричан външния министър на Руската православна църква. Иларион беше в България за интронизацията на патриарх Неофит и се срещна със Симеон Сакскобургготски.

Коментарите за по-високия сан на Филип са разнопосочни. Според едни това е знак за доверието на руския патриарх към него, според други - награда в края на софийския "мандат".

(източник: dnevnik.bg)