Патриарх Неофит с началник на кабинет и пресцентър

от vbfczAmivepelmDA
Посещения: 2597

 

 

 

Новият патриарх Неофит ще сформира две нови структури в Светия синод. Той има намерение да направи Американския митрополит Йосиф шеф на патриаршеския си кабинет. Обмисля и възможността за създаване на пресцентър, какъвто досега там никога не е имало. Това съобщиха от Синодалната палата вчера.

За целта той се е спрял на дядо Йосиф, с когото от студентските години ги свързва здраво приятелство. Освен

 

е оценил като много добра работата му на говорител

 

на патриаршеския събор, преди и по време на който той бе най-достоверният източник на информация, която получаваха медиите. Затова ще му бъде предложено той да стане и постоянен говорител на синода. Досега това задължение беше на Русенския митрополит, който вече е патриарх. Третата причина, поради която светейшият се е спрял на дядо Йосиф за тази длъжност, е нееднократното споделяне на Американския митрополит, че се чувства уморен в чуждата страна и би искал да се завърне и да работи в родината.

 

Дядо Йосиф все още не е подал оставка като митрополит, но е заявил, че е готов да я напише съвсем скоро и да я представи на архиереите. Освен това той вече бил подготвил свой заместник, който да управлява епархията до избора на нов титуляр там.

 

Всички тези промени новият патриарх Неофит ще представи с докладна записка на членовете на Светия синод, който той свиква за пръв път като глава на Българската православна църква на 5 март. Предвижда се заседанието да продължи два дни, като на него ще бъде определено и кой ще управлява временно Русенската епархия, която е без митрополит титуляр до провеждането на избори за нов.

 

Според Устава на Българската православна църква за временно изпълняващ длъжността може да бъде посочен митрополит от най-близката прилежаща епархия.

 

Изискването е, за да не се налага той да пътува продължително време и да може да наблюдава по-пряко делата и на двете места. Пряко прилежащи на Русенска се падат Видинска, където е митрополит Дометиан, Силистренска с митрополит Амвросий и Ловчанска с митрополит Гавриил.

 

Вероятно за временно управляващ ще бъде посочен дядо Гавриил

 

независимо че беше конкурент на патриаршеските избори на дядо Неофит, тъй като той е много добър администратор, довериха служители от Синодалната палата.

 

Светейшият патриарх Неофит взима за свой шофьора на покойния дядо Максим. Така емблематичният Стоян Крушкин ще вози трети глава на БПЦ. На служба остава и готвачката на неговия предшественик леля Недка. 

Източник: (в. Монитор)