Откриха мощи на четирима светци

от Христан Хитов
Посещения: 1211

При реставрация на мощехранителница от т. нар. секретен фонд на Националния исторически музей /НИМ/, в правоъгълна ниша под изображение на Св. Богородица, бяха открити инкрустирани слепени кости на четирима светци. Надпис на гръцки език ни осведомява, че това са: „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир Косиница".

Мощехранителницата е изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонаха Серафим на 25 март 1821 г., както добре личи от отлично съхранения надпис отново на гръцки език.

Манастирът „Св. Богородица Косиница" се намира и днес край град Драма (Гърция). Основан е през Средните векове сред българска етническа общност и затова има българско име. Гърците, водени от своя патриотизъм, са го прекръстили на "Ейкосифиница" /двадесетте палми/ и настояват, че винаги се е казвал така. Както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница.

През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Всичко това е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Кралство Гърция. Разсекретяването им се извършва през 1992 г. от Божидар Димитров, съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато всичко това става наша законна собственост.

Изключителното откритие със сигурност ще развълнува християнския свят, така както това стана при откриването на мощехранителницата с мощите на Св. Йоан Предтеча преди пет години.

Мощите ще бъдат изложени за поклонение в Националния исторически музей - в централната зала на националната съкровищница. Работещите с тях реставратори твърдят, че досегът с мощите им премахвал всякакви болежки и им вдъхвал странен прилив на сили и радостни чувства.

Източник: www.blitz.bg