Съболезнования от името на Руския патриарх Кирил по повод кончината на светейшия български патриарх Максим

от vbfczAmivepelmDA
Посещения: 2744

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя-архиереи!
От името на архиереите, клириците, монасите и миряните на Руската Православна Църква и от собствено име ви поднасям дълбоки и сърдечни съболезнования във връзка с кончината на Предстоятеля на братската Българска Православна Църква Светейшия Патриарх Максим.

Руската Православна Църква, чийто искрен приятел беше в продължение на целия си дълъг земен живот покойният Първосветител, скърби за тежката загуба заедно със своята осиротяла Сестра. Горещо се моля на Господ Иисус Христос за упокоението в селенията на праведните на моя Събрат и Съслужител, с който ме свързваха връзките на любовта и личната дружба. За мен са особено паметни състоялата се тази години визита в България, нашите съвсместни молитви и топло общуване.
Новопреставилият се Светейши Патриарх съединяваше в себе си различни епохи. Неговата отеческа мъдрост и многочислени добродетели, които той придоби по пътя на жертвеното служение на Христа Спасителя, украсяваха древната Българска Църква. Олицетворявайки чрез себе си величието на българското Православие, Светейшият Максим беше истински духовен отец за своето паство, заради чието единство и спасение той ревностно се трудеше много години.
Вярвам, че Патриарх Максим остави земния свят, за да предстои навеки в сонма на светителите пред Божия Престол, и се моли за своя народ и за всички православни християни.
Неговата душа ще се въдвори на добро място и паметта му ще пребъде в род и род.
С любов в Господа,
+ Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия