Съвместно рождественско обръщение на БПЦ и БАН

от Пътят на отците
Посещения: 1345

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,

БРАТЯ И СЕСТРИ,

В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово, когато честваме рождението по плът на нашия Господ Иисус Христос - Синът Божий.

В тихата спасителна светлина на наближаващия велик празник ние отправяме зов към всички наши сънародници, към всички българи в Родината и живеещите извън пределите й, защото „Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него" и „ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго" (1 Йоан 4:9:11).

Божествената любов, дарувана ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот. Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека, с вниманието си, с грижата си към тях, да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца! Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този враждебен свят.

Нека дарът, който ще принесем пред Витлеемските ясли на Богомладенеца Христос, да бъде добрата ни воля към всички хора около нас! Думите на Христос: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" (Ин. 13:35) да бъдат ръководни за нас през всички дни на живота ни. Да свидетелстваме за нашата вяра с дела на любов и милосърдие към хората, на които им е тежко да преживяват, които страдат от нищета, болести или са самотни, които са в униние и отчаяние!

Да си спомним в светлината на Христовото Рождество за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии - бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение! Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!

„Христос се ражда, славете Го!"

С любов и пожелания за здраве и всяко духовно благополучие и материално благоденствие,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН

АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ