Откриха средновековна църква в стария квартал на столичния Търновград ''Френкхисар''

от Пътят на отците
Посещения: 1772

Откриха средновековна църква в стария квартал на столичния Търновград ''Френкхисар''. Това каза за Радио ''Фокус'' – Велико Търново проф. Хитко Вачев, извършващ проучванията на терена, започнали в началото на месец септември като спасителни.

 
При обхождане на терена преди две години проф. Хитко Вачев се натъква на иманярска интервенция. Кварталът ''Френкхисар'' е разположен, източно от хълма Царевец. Археологът обясни, че за него има известни писмени сведения. Причина, той да започне терени проучвания там, са били свързани с дългогодишни изследвания върху средновековни писмени извори от негова страна. 
''Това, което видях на терен ми даде основание да считам, че вероятно тук се е намирала средновековна църква. И така в началото на септември започнахме археологиески проучвания аз и моят екип с дългогодишни работници, които работят с мен на археологически проучвания'', отбеляза проф. Хитко Вачев. Още в първите дни екипът се натъкнал на архитектурните останки на ''великолепен средновековен храм''. По думите му именно земята е успяла през годините да съхрани този храм от човешка намеса. ''Разрушенията са предизвикани предимно от човешка намеса и то в доста съвмренна епоха – от края на 19, особено в 20 век, тъй като тук е бил разположен жилищен квартал, който е функционирал някъде до 80-те години на 20 век'', обясни археологът. На този етап размерите на църквата са дължина - 16 метра, и широчина - около 8 метра.