Съчинения на св. патриарх Евтимий в Молдова

от Пътят на отците
Посещения: 1298

"Много от съчиненията на св. патриарх Евтимий са запазени в Молдова" - това каза доп. член Пламен Павлов – историк и преподавател във Великотърновски университет.

„Св. патриарх Евтимий е най-светлата фигура при залеза на средновековната българска държава. Отделно, можем да говорим много за неговото творчество. Неслучайно един негов непряк ученик казва „По-добре слънцето да изгасне, отколкото да замлъкне Евтимовият език", каза още Пламен Павлов.

Той допълни, че след смъртта на патриарха, който е бил изпратен от османските управници на заточение в манастир и умира там, голяма част от неговото творчество се разпространява от учениците му, а някои от тях като Киприан и Григорий Цамблак по-късно стават водачи на руската църква. „Така че делото на патриарха се оказва изключително важно за православния свят – не само за България, но и за Русия, Сърбия, Влашко, Молдова. Много от съчиненията и трудовете на Евтимий са запазени именно в Молдова и тамошните манастири. По това време във Влашко и Молдова – тези две княжества, живее едно смесено българо-влашко или молдовско население. Има много български монаси, нашият език там е бил официален в продължение на векове, пишело се е на кирилица – тази традиция е много силна", добави Пламен Павлов.

източник: http://www.celokupnabulgaria.eu/