Бачковският манастир с нов игумен: Ахримандрит Симон бе въдворен в длъжност

от vbfczAmivepelmDA
Посещения: 1457

Вчера, 22.06.2014 г., в Бачковския манастир бе отслужена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с пребиваващите в манастира епископи – Месемврийски Яков и Главиницки Йоан, и манастирското братство. Богослужбата бе огласена от песнопенията на хор „Роман Сладкопевец.

След св. Литургия в изпълнение на решението на Св. Синод на БПЦ главният му секретар, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, въведе в игуменство досегашния и.д. игумен архимандрит Симон, дългогодишен брат на Бачковския манастир.

В словото си митрополит Наум пожела на архимандрит Симон достойно и успешно служение като игумен на една от най-старите и значими обители на българска земя - Бачковския манастир.

В отговор игуменът архим. Симон благодари на митрополит Наум, а чрез него на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, за оказаното високо доверие и увери, че ще положи всички свои сили за по-нататъшното духовно възрастване на манастирското братство, за укрепването и утвърждаването на обителта като средище на православната ни Църква и градина на небесната ни Покровителка и Майка Христова – Пресвета Богородица, като гостоприемен дом на светата й чудотворна икона „Бачковска”, с която манастирът е бил удостоен.

След богослужбата игуменът архим. Симон отговори на въпросите на присъстващите журналисти и покани на обяд гостите, уважили тържествения ден.

източник: bg-patriarhia.bg