Трета църква обрана за два дни в Хаджидимовско: Неизвестна банда крадци върлува в региона

от vbfczAmivepelmDA
Посещения: 1830

Крадци разбиха и обраха за два дни три църкви в община Хаджидимово. От църквата в Гайтаниново снощи за задигнати над 3 000 лева. Предната вечер от двата храма в съседното село Нова Ловча бяха откраднати около 200 лева.

От месеци неизвестна банда върлува из църквите в Хаджидимовско и целия Гоцеделчевски регион. Безбожниците за кратко време разбиха и обраха касите на църквите в селата Садово, Копривлен, Ново Лески и други, а през последните два дни жертви на посегателства станаха и двата храма в Ново Ловча.

Снощи е била обрана и църквата "Св. Никола" в село Гайтаниново. Засега полицията е безсилна и не успява да открие престъпната група крадци, а само констатира извършените от нея кражби и образува досъдебни производства.

В общината вече не остана необран храм, та вандалите дори започнаха да ги повтарят, коментират жителите на населените места в Хаджидимовско.

Вандалското посещение в църквата "Св. Никола" в пограничното село Гайтаниново е констатирана тази сутрин при отварянето на храма за неделната празнична служба.

Хора от църковното настоятелство са намерили църквата разбита и обрана била и касата с дребни дарения, които оставят миряните, повечето от които пенсионери.

"Освен парите от касата, са откраднати и дребни суми от продажбата на свещи, които касиерът е държал скрити в един от шкафовете. "Кътахме цяла година тези пари, за да направим празника на селото - Петровден, който предстои идната неделя", коментира Андон Капсъзов. Той допълни, че въпреки поругаването на храма, празникът в Гайтаниново няма да бъде отложен и местните ще се съберат, за да спазят традицията.

За кражбата от храма е подаден сигнал в РУП - Гоце Делчев. Мястото е посетено от екип криминалисти, който е взел отпечатъци. Предприети са издирвателни действия.

Междувременно след кражбите в църквите в съседното село Нова Ловча униформени се минали по селата и предупредили хората за гастролираща група крадци в региона.

Органите на реда препоръчали на настоятелствата да приберат наличните пари и ценности от храмовете да не посегнат крадците и на други църви, както и станало.

"Никога не е имало кражби в нашата църква, дори и от къщите си сме носили там ценности на съхранение като най-безопасното и сигурно място. Оказа се обаче, че след тази кражба вече нито домовете ни, нито храмовете ни са защитени от крадците", сподели с нескрита болка кметският наместник на Гайтаниново Андон Капсъзов.

Селските управници и разследващите са на едно и също мнение, че крадците не са местни и че почеркът на кражбите във всички поругани храмове на територията на община Хаджидимово е един и същ. Характерно при кражбите е, че злосторниците с щанги разбиват катинарите на металните каси за дарения и че основното, което търсят, са парите.

От нито една от обраните църкви не са откраднати икони, въпреки че сред тях има и ценни. Навсякъде е непокътнато църковното имущество.
Работата по случаите с обраните църкви продължава, увериха от РУП - Гоце Делчев.

Църквата „Св. Никола" в Гайтаниново е построена през 1839 г. първоначално като трикорабна псевдобазилика с полуцилиндрична апсида. При преустройството на храма през 1879 г. е изграден и четиристенен купол. През 1885 г. се пристроява от западната й част висока камбанария, а през 1890 г. на камбанарията е монтиран и часовник. Църквата е паметник на културата.

източник: http://infomreja.bg/