Награждаване и тържествен финал на Националния конкурс "Възкресение Христово" - 2018

от Предание БГ
Посещения: 644

В 3-та Неделя след Пасха - на св. Мироносици – по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) завърши Националният синодален конкурс "Възкресение Христово" – 2018. На този ден след възкресната св. Литургия се състояха награждаването на победителите в конкурса, рециталът в раздел "Литература" и откриването на изложбата с отличените творби в раздели "Изобразително изкуство" и "Фотография".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод. В празничното богослужение му съслужиха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, архим. Васиан Змеев - представител на Московския и на цяла Русия патриарх у нас и предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" в София, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. д-р Захарий Дечев – експерт в КПО при Св. Синод, ставр. ик. Александър Георгиев – член на ВЦС при Св. Синод и предстоятел на храма, който вече за пета поредна година е домакин на конкурсния финал, прот. Николай Георгиев – началник-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, храмовият свещеник Захарий Димитров, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Атанасий Забаданов.

Отрано сутринта в храм „Св. св. Кирил и Методий” започнаха да се стичат енориаши и гости – родители, учители и деца от цяла България, които със светла радост се поздравяваха един другиго с "Христос воскресе!", притихваха в молитва и очакваха кулминацията на конкурса!

За да съучаства в тържеството на детското духовно творчество, в храма, посветен на нашите православни равноапостолни първоучители свети Методий и Кирил дойде председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Всички заедно изповядаха Символа на вярата и казаха "Отче наш" - израз на единството и силата на православната ни вероизповед.

Всички бяха затрогнати от благодатно отслужената св. Литургия, от красивото пение на източноцърковните певци и храмовия Смесен Камерен хор „Петър Динев” и от тържественото връчване на прекрасните награди, осигурени от Св. Синод на БПЦ-БП, от Ловчанска св. митрополия и от Руското подворие в София.

В края на богослужението Ловчанският митрополит Гавриил преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и благодари на ставр. ик. Александър Георгиев за винаги любезното посрещане и за предоставянето на храмовия Енорийски център за финала на конкурса. Митрополит Гавриил проповядва за светите жени-мироносици, които не се уплашиха да послужат на Господа, да го следват себеотдайно и да прославят Неговото Възкресение, като посочи че в същата любов Църквата, родителите и учителите и днес трябва да възпитават децата, за да преуспяват те чрез труд и вяра в личния си живот и в духовния си път.

Членовете на КПО при Св. Синод ставр. ик. д-р Захарий Дечев, доц. д-р Костадин Нушев, д-р Десислава Панайотова и д-р Пенка Христова, заедно с храмови служители и много доброволци съдействаха на митрополит Гавриил и епископ Герасим при раздаването на грамотите, наградите и сертификатите. Децата с грейнали сърца и очи приемаха и разглеждаха подаръците си - икони, православни книги и учебни пособия, игри, материали за рисуване и фотография, ваучъри за най-големите и мн. др. Наградените бяха пленени от прекрасните издания, които вече сме ви представяли - "Жития на светии" на Св. Синод, детско Евангелие и "Свети Паисий Светогорец" на Ловчанска св. митрополия, както и Свещената история "От Адам до мене”, дарена от Руското подворие в София. Последната представлява преразказ на свещената история на Стария и Новия Завет с удачно ангажиране на малкия читател да се опита да се потопи в библейските събития и да осъзнае, че свещената история на Църквата продължава да се пише и в наши дни и се гради с нашето активно участие. Книгата е издадена от московското издателство „Никея” в превод на български език за духовно-просветните нужди на българските деца по инициатива и със съдействието на предишния предстоятел на Руското подворие архимандрит Филип /Василцев/. Дарените книги бяха раздадени на победителите в конкурса „Възкресение Христово” с благословението на новия предстоятел на Руската църква в София архимандрит Васиан /Змеев/. Самото издание е с автор дякон Илья Кокин (РПЦ) - плодовит православен писател, опитен педагог, преводач и мисионер.

След като прозвучаха многолетствията, Ловчанският митрополит Гавриил приветства всички с „Христос воскресе!” и всички се отправиха към Енорийската лекционна зала за завършващия рецитал с творби от раздел „Литература” и за откриването на изложбата с наградените икони, рисунки и фотографии. Там участниците в конкурса бяха приветствани още и от доц. Йордан Йорданов - председател на комисията по "Изобразително изкуство", от доц. д-р Костадин Нушев - член на комисията по "Литература" и от г-н Ангел Карадаков - председател на комисията по "Фотография". Доц. Йорданов отбеляза, че чутото в рецитала и съзерцаваното в изложбата го убеждава, че за България има надежда и народът ни има бъдеще в лицето на прекрасните, добрите, вярващите деца. Доц. Нушев подчерта колко искрени, лични и същевременно богословски и философски дълбоки са били отличените литературни творби. Г-н Карадаков поощри децата и младежите в технологичното време, в което живеем, да проповядват и чрез фотографиите и образите, с които фотографията и видеоизкуството могат да бъдат богоугодно приложени в името на Христа.

Водещата на рецитала д-р Десислава Панайотова поздрави децата за това, че използват словото и образа по най-висшия възможен начин - в прослава на Словото Божие, Което е Синът Божий, в преклонение пред Този, по Чийто образ сме сътворени и на Когото сме призвани да подражаваме и да се богоуподобим.

По време на литературния рецитал в стихотворенията, есетата и разказите на победителите като златна нишка грееше възкресната радост и се открояваше копнежът на децата да бъдат по-добри, злото да няма място в техния живот, защото познавайки Господа, те познават себе си, и намирайки себе си - намират Богочовека Иисус Христос - смисъла на всичко!

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

http://www.bg-patriarshia.bg


Още новини
  • Prev