"Срещата на човек с Бога" на Месогийският митрополит Николай излезе на български език

от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе "Срещата на човек с Бога: Св. Гора Атон - най-високата точка на земята". Изданието се осъществява и с благословението на неговия автор Месогийският митрополит Николай.

Книгата представлява дневник от записки на автора по време на неговите пътешествия на Атон през миналия век и в наши дни. Размислите на владиката преоткриват скрития от страничните погледи духовен облик на светогорските жители, тайнствената и невидима страна от живота на подвижниците - от непознати отшелници до известни на целия православен свят светци като св. Паисий Светогорец и Герасим Микраянанит. По неповторим начин митрополит Николай чертае непреходния образ на Св. Гора Атон като място, което стои по-близо до небето, отколкото до земята, място, където действително почива Бог. В същото време авторът подчертава, че целта на настоящия текст е да пробуди у читателя необходимостта от възхождането на "Господнята планина", възхождането към евангелската святост и съвършенство. "Света гора обаче съществува не само за да ѝ се любуваме отдалеч - говори митрополит Николай. - Тя съществува, за да възходим на нея... Света гора е нещо повече от история, образи, впечатления, човешки мерки и критерии. Ти я усещаш, но се затрудняваш да я изразиш, възприемаш я, но не я разбираш. Това е Света гора (Света планина), на която трябва да възходиш. Света гора, „на която Бог благоволи да обитава“, Света гора, на която „Господ ще обитава вечно“ (Пс. 67:17). Дойдете, и да възлезем на планината Господня“ (Мих. 4:2)".

За повече информация и поръчки: 0888 286 937, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.