За каноничните тълкования на св. Никодим, Архипастирското послание на митрополит Гавриил и медийните манипулатори

от Прот. Михаил Ковачев

Преглеждайки отзвука в Интернет пространството на Архипастирското послание на митрополит Гавриил, попаднах и на следния коментар в сайта dveri.bg:

Днес и Ловчанският митрополит Гавриил също публикува свое послание до епархиотите си. В него той настоява да не се променя първоначалният подход към богослужението и църковния живот, независимо от нарастването на броя на заразените у нас и в света.

Ако сравним думите на архиерея с отразеното по-горе веднага се набива на очи хитър и нечестен опит да се създаде една неправомерна картина на изказването на владиката. А това се нарича манипулация. И нищо чудно тук няма, защото селективното сглобяване на фактите е често използвана манипулативна техника при списването на въпросния антицърковен сайт. В коментара по-горе прозира нечистоплътният намек, че Ловчанският митрополит има пренебрежително отношение към разрастващата се епидемия. Защото смисловия акцент пада върху противопоставянето „независимо от нарастването на броя на заразените у нас и в света“ – думи, които впрочем никъде няма да срещнете в посланието на владиката, но са добавени от редакторите на dveri.bg. Истинският акцент в Архипастирското послание, обаче, пада върху истината, че православният храм и св. Причастие никога не са били и не могат да бъдат преносители на зараза, а напротив извор са на Божията благодат, която лекува нашите душевни и телесни болести; върху призива хората да посещават по-често храмовете и да участват в светотайнствения благодатен живот на Църквата; върха състраданието и молитвената подкрепа за болните и борещите се с заразата; върху покаянието. Това са вечни истини, които действително не зависят от мащаба на епидемията, но вярата ни в тях и изповядването им в нашия живот не означава, че омаловажаваме разрастването на трагичното явление.

По въпроса за реакциите, свързани с епидемията от коронавирус, това не е единствената манипулация, която ще откриете на въпросния антицърковен сайт. В един друг коментар, на св. Никодим Светогорец се приписват твърдения, че чрез светото Причастие може да се предават тежки болести, когато верните се причастяват от една и съща Чаша и с една и съща причастна лъжица. Отговор на тази неистина, а на модерен език фалшива новина, може да прочетете тук.

Прот. Михаил Ковачев


Още новини
  • Prev