Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородски митрополит Филип на мирно посещение в Ловчанска епархия

от Предание БГ

След празника на Рилската св. обител Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородски митрополит Филип по покана на Ловчанския митрополит Гавриил гостува и в Ловчанска епархия. На 21 октомври, неделя, в осветения през миналата година катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч двамата архиерея отслужиха св. Литургия. В нея участие също така взеха отец Николай от УПЦ – МП, председателят на църковното настоятелство към храма прот. Михаил Ковачев, ст.ик. Любомир Казашки и арх. дякон Мартин Йотов.

В края на богослужбата владика Гавриил изказа благодарност на своя гост за неговото посещение в България, което бе в отговор на миналогодишното гостуване на Ловчанския архиерей в Полтавска и Миргородска епархия. Митрополит Гавриил изрази своята подкрепа за каноничната Църква в Украйна – Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия. Негово Високопреосвещенство сподели своите добри впечатления от своето гостуване в Украйна, като управляваните от каноничната Църква храмове били изпълнени с вярващ народ, докато при разколниците са много малко. Митрополит Гавриил сподели също така, че изключително добро впечатление са му направили добре развитото стопанство в Полтавска и Миргородска епархия. Там миналата година двамата архиерея освен две тържествени св. Литургии отслужват и панихида на гроба на основателя на Велика България хан Кубрат, който е бил християнин.

Владика Филип изказа своята огромна благодарност за поканата и топлото гостоприемство в България. Той също така изрази възхищението си от катедралния храм в Ловеч, като каза, че той е потресаващ - изключително красив и че е истинско Божие чудо храма да бъде завършен в тези години на изпитания. Владиката пожела мир и единство на всички православни християни.

В знак на взаимно уважение и християнска любов двамата архиереи си размениха ценни подаръци.

По случай 20 годишнината от епископската си хиротония митрополит Гавриил раздаде на присъстващите в храма иконки с ликовете на св. Арх. Гавриил и св. Иван Рилски.


Още новини
  • Prev