Новата стара лъжа на г-н Дилян Николчев

от Предание БГ

Г-н Николчев, Вие сте преподавател в Богословския факултет на Софийския университет. Това Ви задължава да бъдете пример и със слово, и с дела на студентите – богослови. Вие не само че нарушавате евангелската заповед на Господ Иисус Христос: „И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.“ (Мат. 12:36), Вие откровено лъжете и клеветите православен архиерей, ако се считате за автор на долуцитирания текст от Вашата фейсбук страница.

Публикували сте на личната си страница във Фейсбук Ваш предишен материал, използвайки многото шум и коментари около посещението на Негово Светейшество Руския Патриарх Кирил. Там, освен другото, казвате: „В полза на политиката на РПЦ, тоест на Русия, по време на състоялия се през юни миналата година Всеправославен събор в Крит, бе и решението на Светия Синод на БПЦ да бойкотира Събора – редом с Руската, Грузинската и Антиохийската Църква. Най-усърден агент на тази политика от българска страна се оказа Ловчанският Митрополит Гавриил, некриещ своите крайни русофилски чувства и стоящ в основата на решението на Синода да откаже участие в Събора в Крит.“

ИСТИНАТА : Ловчанският Митрополит инициира вземането на решение за становището на Светия Синод на БПЦ по подготвените материали за Събора в Крит, което становище е много различно от становището, прието от Архиерейския събор на РПЦ.

Идеята БПЦ да не участва на Събора в Крит не беше инициирана от Ловчанския Митрополит, но при гласуването й в Светия Синод, той, както и всички други митрополити, гласуваха решение за неучастие в него с искане да бъде отложено провеждането на Събора.

Ловчанският Митрополит Гавриил е русофил, защото Русия е православна страна и ни е освободила от петвековното робство. Вие правилно отбелязвате, че като православен християнин той не крие своите русофилски чувства, които непонятно защо квалифицирате като „крайни“.

Но ИСТИНАТА е, че той не се е възползвал от това, че е русофил за някакви облаги нито в своето служение, нито в чисто материално отношение - за новия катедрален храм в Ловеч единствените големи подаръци от руска страна са главният полилей, подарен от Нижегородския и Арзамаский Митрополит Георгий, сребърен дискос и потир, подарени от подворието на РПЦ в София, на което подворие митрополит Гавриил подари голяма частица от мощите на св. Митрофан Воронежки Чудотворец, както и главният престол в храма, подарен от частно лице.

От канцеларията на Ловчанска света митрополия

Секретар Христо МинковОще новини
  • Prev