Митрополит Гавриил за въпроса с Македонската Православна Църква

от Пътят на отците

Независимо от това какви са били причините, схизмата, наложена на Македонската Православна Църква от Сръбската Патриаршия, е призната от всички поместни православни църкви без изключение, което означава, че те са припознали правото на Сръбската Православна Църква да наложи тази схизма. До ден днешен нито една от Православните църкви няма канонично и евхаристийно общение с Македонската Православна Църква. Българската Православна Църква през тези години е водела разговори с други поместни църкви в желанието си да помогне за снемането на това тежко наказание – схизмата. Схизмата не е само адмистративно наказание, но лишава църквата, която е в схизма, от благодат. Първо правило на Св. Василий Велики гласи: „…и макар началото на отстъплението да е станало чрез разкол, обаче ония, които са отстъпили от църквата, са нямали вече в себе си благодатта на Светия Дух, защото е оскъдяло преподаването на благодатта, прекъснало се е законното приемство…“ А в 33-то правило на Лаодикийския събор се казва: „Забранява се моленето с еретик или с разколник“. В същия смисъл и дух се произнесе и Всеправославният събор от 1998 г., в чието решение е записано: „…наличието на разколи…лишава пребиваващите в разкол от освещаващата благодат на Светия Дух“. За да встъпим в евхаристийно общение с Македонската Православна Църква тя трябва първо да бъде освободена от притискащата я вече 50 години схизма (разкол). Но кой може да вдигне схизмата от Македонската Православна Църква, така че това да бъде признато от всички поместни православни църкви:

1. Църквата, която е наложила тази схизма – Сръбската Православна Църква.

2. Решението на поместните православни църкви за снемане на схизмата.

Ако ние, без да имаме твърдото становище на другите православни църкви, самоволно решим да анулираме схизмата и да встъпим в евхаристийно общение с Македонската Православна Църква, то има голяма вероятност върху Българската Православна Църква да бъде наложена отново схизма, както тази през 19 век. И освен това никой няма да признае нашето решение за видгане на схизмата от Македонската Православна Църква. С тази постъпка ние няма да помогнем на Македонската Православна Църква, а ще навредим на нас. Но ние трябва да направим всичко възможно, за да помогнем. Мое дъбоко убеждение е, че трябва особено енергично Св. Синод на БПЦ да предприеме срещи и разговори с поместните православни църкви, за да може това най-тежко църквоно наказание да бъде отменено.

Тези, които ни даже не съветват, но заповядват какво да правим ще носят ли отговорност пред Бога и пред православните християни у нас, и пред целия ни народ, ако с прибързани и необмислени постъпки, бъдем отлъчени, изолирани от семейството на братските православни църкви. Тогава нито на братята в Македония ще можем да помогнем, нито те ще могат да ни помогнат. Да се молим Господ да даде мъдрост на всички, от които зависи решаването на въпроса за премахването на схизмата от братския православен народ.

източник: в-к 24 часа