от Предание БГ

Чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ се съхранява в главния храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир. Около централния образ на Божията майка са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Голяма част от тези мощи са на светии, които са били съвременници на Христос-Спасителя, лично са слушали от Него благовестието Му и са станали свидетели на спасителното Му дело, като например възкресения от Спасителя св. Лазар, св. Мария Магдалина, св. ап. и ев. Матей, св. ев. Лука, както и мощи на св. прор. Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил)

Прочети още
от Пътят на отците

Тъй като на "Седмицата на Православната книга" по обективни причини нямаше представител на Ловчанска Епархия, за да представи достойно новите книги на нейното издателство, тук публикуваме резюме на изданията, които бяха включени в програмата на събитието във Варна:

Прочети още
от Пътят на отците

В името на Отца, и Сина, и Светия Дух!

Днес е вторият най-велик празник на Света Богородица. Първият е Успение Богородично, защото това е денят, когато, Тя се разлъчва от тоя свят и достига най-висока степен на духовност и общуване с Бога. На днешния ден Тя се е родила.

Господ знае бъдещето и знае какви хора ще се родят. Но не Божието предзнание определя техния път. Казват Светите отци, че един човек се движи по един път, след това пътят ще се разклони наляво или надясно. Господ знае, че човек ще поеме например надясно, но не защото Господ знае, а защото самият човек така ще пожелае. Това е тайна Божия, Господ знае бъдещето, но то е такова, каквото ние сме избрали да бъде. Той ни съдейства в добрите мисли и дела или ни пречи в лошите желания, които имаме, с което пак ни съдейства, за да ни обърне на път на покаяние.

Прочети още
от Пътят на отците

Ловчанска света митрополия стартира нова инициатива в своята издателска дейност под надслов "За децата на България", включваща издаването на православна детска литература. Новото направление в просветната мисия на епархията ще бъде съсредоточено предимно върху издаването на житията на бълграски и съвременни светии във форма, адаптирана за детската аудитория. Първият плод на това начинание е "Житие на света преподобна Петка-Параскева", което от днес е вече на българския книжен пазар.

Прочети още
от Ловчанска Света Митрополия

Ловчанска Света Митрополия съобщава, че архиерейската света Литургия за Четвъртата неделя след Петдесетница ще бъде в новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч.

Прочети още