от Пътят на отците

Независимо от това какви са били причините, схизмата, наложена на Македонската Православна Църква от Сръбската Патриаршия, е призната от всички поместни православни църкви без изключение, което означава, че те са припознали правото на Сръбската Православна Църква да наложи тази схизма. До ден днешен нито една от Православните църкви няма канонично и евхаристийно общение с Македонската Православна Църква. Българската Православна Църква през тези години е водела разговори с други поместни църкви в желанието си да помогне за снемането на това тежко наказание – схизмата. Схизмата не е само адмистративно наказание, но лишава църквата, която е в схизма, от благодат. Първо правило на Св. Василий Велики гласи: „…и макар началото на отстъплението да е станало чрез разкол, обаче ония, които са отстъпили от църквата, са нямали вече в себе си благодатта на Светия Дух, защото е оскъдяло преподаването на благодатта, прекъснало се е законното приемство…“ А в 33-то правило на Лаодикийския събор се казва: „Забранява се моленето с еретик или с разколник“. В същия смисъл и дух се произнесе и Всеправославният събор от 1998 г., в чието решение е записано: „…наличието на разколи…лишава пребиваващите в разкол от освещаващата благодат на Светия Дух“. За да встъпим в евхаристийно общение с Македонската Православна Църква тя трябва първо да бъде освободена от притискащата я вече 50 години схизма (разкол). Но кой може да вдигне схизмата от Македонската Православна Църква, така че това да бъде признато от всички поместни православни църкви:

Прочети още
от Пътят на отците

- Ваше Високопреосвещенство, Св. Синод реши да стане посредник на Македонската църква с останалите православни църкви. Как може да се тълкува решението?

Прочети още
от Ловчански митрополит Гавриил

По великата Божия милост в моя живот имах възможност да общувам с няколко подвижници на благочестието на Руската православна църква. Това са блаженопочившите схиигумения Мария, схимитрополит Питирим, архимандрит Йоан Крестянкин, архимандрит Кирил Павлов, епископ Василий Радзянко, митрополит Антоний Блум, отец Николай Гурянов и др. Никой от тях никога не е изказвал съмнение или упрек към нравствения облик на царското семейство мъченици. Напротив те ги считаха за мъченици още много преди да бъдат канонизирани, говореха за дълбоката им православна вяра, преданост към родината, високия морал и тяхната самопожертвователност. Споменатите старци са живели в Русия по времето на царя-мъченик, а някои от тях в близкото време след това. Господ ги беше надарил с прозорливост да виждат и скритите тайни в човешките души. Имайки предвид светия живот на подвижниците и тяхната духовна мъдрост и историческата близост на събитията, няма никакво съмнение, че това, което те са мислели и казвали за царското семейство, е пълна истина и друга истина няма.

+ Ловчански митрополит Гавриил

Прочети още
от Предание БГ

Чудотворната икона на „Света Богородица Одигитрия“, известна и като „Света Богородица Осеновица“ /Осеняваща/ се съхранява в главния храм „Рождество Богородично“ на Рилския манастир. Около централния образ на Божията майка са разположени свети мощи на 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. Голяма част от тези мощи са на светии, които са били съвременници на Христос-Спасителя, лично са слушали от Него благовестието Му и са станали свидетели на спасителното Му дело, като например възкресения от Спасителя св. Лазар, св. Мария Магдалина, св. ап. и ев. Матей, св. ев. Лука, както и мощи на св. прор. Даниил - четвъртият от “големите” пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил)

Прочети още
от Пътят на отците
2 ноември (четвъртък), Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Ловеч, 18:00 часа
 

„Пътят на война“ - филм за свещеника-пролетарий, който победи атеистичната система.

Документален филм за отец Георги от Жегларци (1923 – 2015)
Продължителност 75 мин.
сценарист: Георги Тодоров
режисьор и оператор : Христо Димитров – Хиндо 
продуцент: Искони.
Прочети още