от Пътят на отците

"Ако любов имате" е новата книга, реализирана от Ловчанска Света Митрополия. От днес изданието е вече на българския книжен пазар. Сборникът съдържа беседи на приснопаметния атонски монах и известен богослов Моисей Светогорец. Беседите са преведени от гръцки от Константин Константинов и досега не са публикувани в Интернет пространството. Темите, върху които размишлява един от най-обичаните съвременни проповедници на Светото Православие, засягат въпросите за присъствието на Бога в нашия живот, молитвата, семейството, светостта, аскетиката, вярата, и много още. Книгата изрлиза в средата на Великия Пост и ще бъде незаменимо духовно четиво особено през това благодатното време на духовна пролет в Светата Църква.

Изданието се разпространява на цена от 8 лв., с отстъпка за книжарниците и църковните настоятелства. За повече информация или опръчки:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на тел. 0888 286 937.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на 18 март  започват "Дните на Православното кино" 2019 в Ловеч. Инициативата е организирана от Ловчанска Света Митрополия и ще се състои от втората до петата седмица на Великия пост. Видео прожекциите ще бъдат излъчвани всеки понеделник от 18:00 ч. в приземния параклис "Въведение Богородично" на новата катедрала в центъра на града.

Прочети още
от Пътят на отците

През изминалата седмица Ловчанският митрополит Гавриил и ученици от Езиковата гимназия в Ловеч заедно с директора на училището Радослав Хитов бяха на поклонение на Света Гора Атон. Сред посетените манастири бяха Зографската света обител и манастирите "Дохиар", "Св. Панетлеймон", "Хилендар". За втори път ученици от Езиковата гимназия в Ловеч имат възможност непосредствено да се докоснат до хилядолетната православна традиция на светотайнствения Атон, да почерпят за себе си много сили, мъдрост, благодат и духовно окриление.

Прочети още
от Пътят на отците

Излезе шестото издание на първия том на "Думи за живот", съдържащ непубликувани дори в интернет пространството проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий. Само преди два месеца в навечерието на Рождество Христово Ловчанска Епархия пусна на българския книжен пазар и третия том на поредицата, която в продължение на вече 3 години и половина се радва на нестихващ интерес. Припомняме, че книгите, издадени от Ловчанска света митрополия, могат да бъдат поръчани на телефон: 0888 286 937 или на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Прочети още
от Борис и Гергана Йоцови

Ваше Високопреосвещенство, благословете,

С това писмо ние, като чеда на БПЦ, български граждани и родители, бихме искали да изразим дълбоката си благодарност към Вас като наш архипастир за достойната позиция, с която защитихте българските деца и семейства срещу поредния опит за социално инженерство и прилагане на чужди опасни практики, заложени в проекта на Стратегията.

След Вашата архипастирска намеса бяхме радостни и духовно обнадеждени, когато позицията се появи на сайта на БПЦ като Становище на Св. Синод, след което окуражаващо за всички ни придоби и медийно оповестяване. За нас беше голяма утеха, че отново, както и по време на злощастния и слава Богу неуспешен опит да се приеме т.нар. Истанбулска конвенция, БПЦ зае категорична и подобаваща позиция в защита на изконните християнски и семейни ценности и богоустановени взаимоотношения.

Прочети още