от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в навечерието на Рождество Христово  излиза нова книжка за деца от инициативата "За децата на България". Новото издание на Ловчанска Епархия този път проследява живота на св. Герасим Йордански и предоставя на малките читатели възможността да оцветят основни моменти от житието на светеца. Книжката е с меки корици и съдържа икона на Богоявление и още 17 красиви графики за оцветяване. Изданието е на цена от 4 лв. За повече информация и поръчки: тел. 0888 286 937 или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочети още
от Пътят на отците

- Ваше Високопреосвещенство, какво забравяме и какво трябва да знаем за духовния смисъл на Рождество Христово?

- След грехопадението на нашите праотци Адам и Ева човечеството попада под властта на дявола. Хората все повече са се отдалечавали от познаването на истинския Бог и са изнемогвали под бремето на греха. Когато хората са осъзнали в пълнота своето безсилие без Божия помощ да се освободят от робството на дявола и греха, тогава второто лице на Пресветата Троица, Бог Син – Господ Иисус Христос, идва на земята и става човек, за да стане човекът бог, както говори св. Атанасий Велики. Преди повече от 2000 г. в малкия юдейски град Витлеем от Пречистата Богородица Мария се ражда Божият Син, за да просвети, изкупи и спаси човека от греха и от робството на дявола. “Затова се и яви Син Божий, за да разруши делата на дявола” (Йоан 3:8). В епохата преди Рождество Христово Бог чрез светите пророци и старозаветните праведници, чрез големи чудеса и знамения е подготвял човечеството за посрещане на Спасителя на света. Новороденият Младенец е донесъл на хората мир и благословение. В нощта на Рождеството ангелите Божии са се явили на пастирите и са пеели ангелската песен: “Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение”. Трима мъдреци от Изток, водени от Витлеемската звезда, са дошли и са се поклонили на Богомладенеца, принасяйки му дарове – злато, ливан и смирна: злато като на цар, ливан като на Бог, смирна като предзнаменувания за Неговата изкупителна жертва за спасението на човешкия род.

Прочети още
от Пътят на отците

В деня, когато честваме великият пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан, Ловчанският митрополит Гавриил и кмета на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова посетиха ЧНУ "Св. Седмочисленици". Митрополит Гавриил поръси с Богоявленска вода учителите и учениците на първото православно училище в България и им пожела много радост, духовно и телесно здраве и преуспяване в християнското благочестие. Поздрави към служителите и учениците на училището отправи и кметът на Общината г-жа Корнелия Маринова, която раздаде на децата специално подготвени за повода подаръци.

Прочети още
от Пътят на отците

На книжния пазар в България излиза третото издание на книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска Епархия. Книгата съдържа над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е с обем от 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.

Прочети още
от Пътят на отците

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе "Срещата на човек с Бога: Св. Гора Атон - най-високата точка на земята". Изданието се осъществява и с благословението на неговия автор Месогийският митрополит Николай.

Прочети още