от Предание БГ

И тази година по традиция на 08.01.2020 г., Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил поръси с Богоявленска вода всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение "Професор д-р Параскев Стоянов" АД - гр. Ловеч. В болничното заведение владиката бе придружен от изпълнителния ѝ директор д-р Румяна Нановска, като навсякъде митрополит Гавриил бе посрещнат с голяма радост от пациентите и персонала, като владиката отправи пожелания за здрава и успешна година на всички.

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, ЯНУАРИ 2020 г.

Прочети още
от Пътят на отците

В навечерието на светлото Христово Рождество на българския книжен пазар излезе първата детска книжка за известния и обичан по цял свят свети Нектарий Егински. Изданието за великия светец и чудотворец е на Ловчанска Епархия и част от инициативата "За децата на България". Книгата за свети Нектарий излиза и в навечерието на стогодишнината от блаженото успение на светителя. Изданието включва 46 страници с богато илюстриран текст, адаптиран за деца и проследяващ живота на великия подвижник на благочестието от неговото детство до блажената му кончина. В книжката са описани и чудеса, станали приживе и след смъртта на свети Нектарий.

Прочети още
от Пътят на отците

Предстоятелят на Албанската Православна Църква Блаженият архиепископ на Тирана и цяла Албания Анастасий счита, че проблемът по урегулирането на всеправославната криза, свързана с предоставянето на томоса на т.нар. ПЦУ, трябва да се реши в най-кратък срок. Това той пише в обръщение, пълният текст на който е публикуван на гръцкия сайт „Ромфея“.

Предстоятелят на Албанската Църква напомня, че свети Йоан Златоуст, изразявайки светоотеческия дух, опит и църковно предание провъзгласява: „Името на Църквата е име не на разделението, но име на единството и съгласието. Църквата е основана не за да бъдем разделени, но за да бъдем единни“. И на друго място: „Нищо не прогневява Бога така както да разделяш Църквата“.

Прочети още
от Пътят на отците

Йерусалимският патриарх Теофил III предложи, всички предстоятели на поместните православни църкви да се съберат в Йордания, за да обсъдят въпросите, касаещи запазването на всеправославното единство.

„В мирен дух на братска любов и загриженост ние се обръщаме със следното предложение: в нашия дом, Йерусалимската патриаршия, желаем да приемем нашите братя, предстоятелите на православните църкви, и в духа на каноните, съборно, да обсъдим въпроса за запазването на нашето единство в евхаристийното общение“ – каза патриарха след връчването му в храма на Христа Спасителя на премията на Фонда „Единство на православните народи“.

Прочети още