от Пътят на отците

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща "Дните на Православното кино". Единадесетото издание на инициативата ще бъде открито от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 27 февруари, от 18:00 в параклиса на новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий". Събитието ще се състои всеки вторник от втората до петата седмица на Св. Четиридесетница.

Прочети още
от Предание БГ

Пo решение на Св. Синод на БПЦ-БП, прот. № 27 от 15 декември 2017 г., Синодалният Културно-просветен отдел обявява:

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2018 в следните категории:

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

ЛИТЕРАТУРА (ПОЕЗИЯ И ПРОЗА)

ФОТОГРАФИЯ

Прочети още
от Предание БГ

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Евангелие според Лука 2:14).

Прочети още
от Пътят на отците

В навечерието на светлото Христово Рождество на българския книжен пазар излезе първата детска книжка за известния и обичан по цял свят преподобни Паисий Светогорец. Изданието е на Ловчанска Епархия и част от инициативата "За децата на България", която стартира с отпечатването на Житието на света Петка за деца. Книгата за свети Паисий включва 46 страници с богато илюстриран текст, адаптиран за деца и проследяващ живота на великия подвижник на благочестието от неговото детство до блажената му кончина. В книжката са описани и много чудеса, станали приживе и след смъртта на преподобния отец.

Книжката е луксозно издание, с твърди корици, голям формат (А4), и красиви илюстрации. До петък тя ще бъде налична в големите църковни книжарници на столицата, Варна и други градове в страната.

Цената е 10 лв. За книжарници и църковни настоятелства има отстъпка.

За повече информация и поръчки: 

тел. 0888 286 937

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Прочети още
от Пътят на отците

Канцеларията на Ловчанска Света Митрополия с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил съобщава, че в тазгодишното патриаршеско и синодално Рождественско послание е допусната грешка. Грешката касае цитирането на осмия стих от трета глава на Първото послание от свети апостол и евангелист Йоан Богослов, който в патриаршеското и синодално посланието е приведен така: "Затова се и яви Синът Божий, за да разруши делата на мрака". В истинския текст на Посланието на свети Йоан обаче е казано: "Затова се и яви Синът Божий, за да разруши делата на дявола". Така е и в Синодалния превод на Библията (цитиран по-горе), и в църковно-славянсия, и в старогръцкия:

Сего ради явися Сын божий да разрушит дела диаволя

εἰς τοῦτο ἐφανερώθη ὁ υἱὸς τοῦ θεοῦ, ἵνα λύσῃ τὰ ἔργα τοῦ διαβόλου.

Прочети още