от Пътят на отците

Предстоятелят на Албанската Православна Църква Блаженият архиепископ на Тирана и цяла Албания Анастасий счита, че проблемът по урегулирането на всеправославната криза, свързана с предоставянето на томоса на т.нар. ПЦУ, трябва да се реши в най-кратък срок. Това той пише в обръщение, пълният текст на който е публикуван на гръцкия сайт „Ромфея“.

Предстоятелят на Албанската Църква напомня, че свети Йоан Златоуст, изразявайки светоотеческия дух, опит и църковно предание провъзгласява: „Името на Църквата е име не на разделението, но име на единството и съгласието. Църквата е основана не за да бъдем разделени, но за да бъдем единни“. И на друго място: „Нищо не прогневява Бога така както да разделяш Църквата“.

Прочети още
от Пътят на отците

Йерусалимският патриарх Теофил III предложи, всички предстоятели на поместните православни църкви да се съберат в Йордания, за да обсъдят въпросите, касаещи запазването на всеправославното единство.

„В мирен дух на братска любов и загриженост ние се обръщаме със следното предложение: в нашия дом, Йерусалимската патриаршия, желаем да приемем нашите братя, предстоятелите на православните църкви, и в духа на каноните, съборно, да обсъдим въпроса за запазването на нашето единство в евхаристийното общение“ – каза патриарха след връчването му в храма на Христа Спасителя на премията на Фонда „Единство на православните народи“.

Прочети още
от Пътят на отците

На книжния пазар в България вече е новата книга на Ловчанска Света Митрополия, посветена на брака, семейството и възпитанието на децата. "Мъж и жена ги сътвори" е част от поредицата "Със слава и чест ги венчай" и представлява сборник с беседи от Лимасолския митрополит Атанасий, Месогийския митрополит Николай и монах Моисей Светогорец. Словото на тези известни проповедници на Православието, побрано в настоящето издание, е сигурен духовен компас по множество въпроси, касаещи избора между семейния живот и монашеството, избора на спътник в живота, създаването и укрепването на семейството, духовно-нравственото възпитание на децата и др.

По-долу поместваме увода към изданието, съдържащ размисли на Лимасолския митрополит Атансий върху очертаните теми. За повече информация и поръчки: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.,  тел. 0888 286 937.

Прочети още
от Пътят на отците

Ловчанска Света Митрополия стартира нова поредица в своята издателска дейност под наслов "Със слава и чест ги венчай". Изданията, включени в нея, са посветени на въпросите за брака и семейството. Първата книга от новата поредица се очаква да излезе на българския книжен пазар през следващата седмица и ще носи заглавието "Мъж и жена ги сътоври: беседи за брака, семейството и възпитанието на децата".

Прочети още
от Предание БГ

ГРАФИК НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ, НОЕМВРИ 2019 г.

Прочети още